Omstreden reder gaat toch weer vissen in Australië

Parlevliet & Van der Plas, Nederlands grootste visserijbedrijf, gaat het toch doen: vissen in Australië. Ruim twee jaar geleden deed het bedrijf ook een poging, maar na hevige demonstraties van milieugroepen zoals Greenpeace besloot de Australische regering geen toestemming te verlenen.

Gerard Reijn
Dit megaschip mag toch weer uit vissen in Australië. Beeld Raymond Rutting
Dit megaschip mag toch weer uit vissen in Australië.Beeld Raymond Rutting

Dat was een grote nederlaag voor Parlevliet & Van der Plas. Hun schip de Margiris was al omgedoopt tot Abel Tasman, omgevlagd naar Australië en het lag al in de haven van Port Lincoln, in Zuid-Australië. Daar heeft het maanden stilgelegen. 'Dat is een investering van miljoenen geweest', zegt directeur Dirk van der Plas van het concern.

In Nederland legde Greenpeace symbolisch het omstreden 'monsterschip' aan de ketting en in Australië werden lokale vissers en politici gemobiliseerd tegen het 'leegvissen van de oceaan'. Van der Plas: 'Op dat moment hadden we al een vergunning, maar we hadden nog geen quotum. Onder druk van de acties besloot de Australische regering pas quota af te geven als er nader onderzoek was gedaan.'

Dat onderzoek is er nu en volgens de Australische staatssecretaris van visserij Richard Colbeck zijn er geen grote problemen. De angst dat beschermde dieren zoals zeeleeuwen, tonijn en pinguïns honger zouden lijden omdat 'hun' vis zou worden weggevangen, is volgens hem niet terecht gebleken. 'Er is genoeg ander voedsel voor deze dieren', stelt hij. Ook het gevaar dat de bestanden van makreel, horsmakreel en redbait zouden worden leeggevist, vinden de onderzoekers heel klein.

Wel heeft Australië bepaald dat de schepen maximaal 130 meter lang mogen zijn, dus de Margiris van twee jaar geleden is met zijn 142 meter niet welkom. De omgevlagde Geelong Star, die volgende week naar Australië vertrekt, is 'slechts' 95 meter lang. Op de eerste tien vaarten gaan er altijd twee controleurs mee, daarna met hoge regelmaat.

Meteen invriezen

Australische visreders hebben niet de schepen om op deze visbestanden te vissen. Daarom vroeg Australiës grootste visserijbedrijf Seafish Tasmania de Nederlanders om samen te werken: Seafish Tasmania heeft het quotum, Parlevliet & Van der Plas het schip, dat met Australische bemanning aan de slag kan. Van der Plas: 'Wij kunnen de vis op zee meteen invriezen, zodat die voor menselijke consumptie geschikt blijft.' De meeste vis zal naar West-Afrika gaan. Daar is de gratige horsmakreel een geliefde vis.

Australische activisten zeggen dat de freezer-trawlers de vis wegkapen van kleine vissers, maar Van der Plas spreekt dat tegen. 'Van deze visbestanden werd vorig jaar maar 15 ton opgevist.' Met andere woorden: de Australiërs doen er helemaal niets mee.

De Australische regering heeft een vangstplafond vastgesteld van 35 duizend ton en daarvan mag de Geelong Star ruim 16 duizend ton opvissen, iets minder dan de Margiris in 2012 zou zijn gegund. In vergelijking met de vangsten in Europa is dat erg weinig, zegt Van der Plas.

Greenpeace laat weten niet blij te zijn met het vertrek van de Geelong Star, maar voorlopig zullen er geen acties worden gevoerd. Volgens campagneleider Pavel Klinckhamers is de situatie nu anders dan twee jaar geleden. 'Toen was er nauwelijks goed onderzoek naar de visbestanden, dat is er nu wel. Bovendien is dit schip een stuk kleiner dan twee jaar geleden.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden