RECONSTRUCTIE

OM: leugenachtige verklaringen en niet te bevatten arrogantie

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft dinsdag drie jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Hubert Möllenkamp, de oud-directeur van woningcorporatie Rochdale.

Tjerk Gualthérie van Weezel
Hubert Möllenkamp, bekend geworden als 'de Maseratiman'. Beeld ANP
Hubert Möllenkamp, bekend geworden als 'de Maseratiman'.Beeld ANP

Roerloos en diep voorovergebogen hoorde de inmiddels 65-jarige Möllenkamp het in het beklaagdenbankje aan. In hun 74-pagina's tellende requisitoir stellen de officieren van justitie dat het dossier van meer dan dertig ordners overweldigend bewijs bevat dat Möllenkamp voor tienduizenden euro's van Rochdale heeft gestolen. En dat hij zich gedurende tien jaar door drie verschillende zakenpartners heeft laten omkopen voor een opgeteld bedrag van ruim 2 miljoen euro.

Dat geld heeft hij deels witgewassen en hij heeft verzuimd er belasting over te betalen, aldus het OM. Als nabrander stelt het vast dat Möllenkamp meineed heeft gepleegd als getuige bij de parlementaire enquête woningcorporaties, waar hij vorig jaar onder ede verklaarde dat hij nooit 'geld of gunsten' zou hebben aangenomen.

'Leugenachtige verklaringen

De officieren rekenen het Möllenkamp zwaar aan dat hij tijdens het onderzoek en het proces 'leugenachtige verklaringen' heeft afgelegd. En dat hij zijn manier van handelen steeds als zeer normaal is blijven zien. 'Er spreekt een haast niet te bevatten arrogantie uit.'

Möllenkamps ex-vrouw Alberdine V., die wegens fysieke en psychische klachten verstek laat gaan bij het proces, moet als het aan justitie ligt drie maanden onvoorwaardelijk krijgen - in verband met het opmaken van een valse factuur. Tegen de twee vermeende omkopers, Henk O., directeur van sloopbedrijf de Steenkorrel, en vastgoedman Arie van E., werden celstraffen van van respectievelijk acht en zeven maanden geëist.

Deze straffen zijn een kwart lager dan het OM eigenlijk zou willen eisen, omdat het strafrechtelijk onderzoek tegen Möllenkamp en zijn medeverdachten zes jaar heeft geduurd. Volgens justitie is dat drie jaar te lang. Zonder die korting was de eis tegen Möllenkamp ongeveer even hoog uitgevallen als tegen de corrupte Noord-Hollandse gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Justitie wilde daar een gevangenisstraf van vier jaar, Hooijmaijers kreeg in hoger beroep 2,5 jaar cel.

Hubert Mollenkamp (M), tijdens een schorsing bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld anp
Hubert Mollenkamp (M), tijdens een schorsing bij de rechtbank van Amsterdam.Beeld anp

Belastend

De grote media-aandacht die 'de Maserati-man' de afgelopen jaren kreeg, was volgens het OM weliswaar 'bepaald belastend' voor Möllenkamp, maar 'niet onaanvaardbaar'. Bovendien heeft hij ook zelf de media gezocht. Dat zijn volgens het OM geen redenen voor strafvermindering.

Donderdag gaat het proces tegen Möllenkamp door met de pleidooien van de advocaten.

Oplichting van Rochedale

Maserati Quattroporte

De naam Hubert Möllenkamp is onlosmakelijk verbonden met de Maserati Quattroporte, de Italiaanse dienstauto met taxivergunning. De Maserati maakt geen deel uit van het strafdossier, benadrukten de officieren van justitie. Maar de auto is wel 'illustratief' voor 'de persoon Möllenkamp', schrijven ze in hun requisitoir. 'Een man die gezien wil worden, een man die een luxer leven wil leiden dan zijn salaris hem toestaat en zich daartoe langdurig en rijkelijk laat belonen buiten de loonadministratie om.'

Daar zijn in het dossier nog enkele pijnlijke voorbeelden van. De bedrijfs- telefoons die door Möllenkamps kinderen en tweede vrouw werden gebruikt. En een van zijn twee zakelijke creditcards waarmee in de Spaanse plaats Altea, waar Möllenkamp een huis had, was afgerekend op momenten dat de baas zelf in Nederland was.

Ook declareerde Möllenkamp in 2007 in toaal 1.424 euro aan benzinekosten omdat hij in het weekend met zijn privé-auto naar zakelijke verplichtingen zou zijn gereden. Maar het Openbaar Ministerie ploos zijn agenda erop na en kwam tot de conclusie dat hij in de elf keer dat hij in het weekend in zijn eigen auto zakelijk uitrukte, liefst 16 duizend kilometer zou moeten hebben gereden om aan de gedeclareerde kosten te komen.

En dan was er nog de rekening van 1.576 euro voor een weekendje in het Hilton Hotel te Antwerpen. Möllenkamp betoogde dat dat een cadeautje was van Rochdale voor zijn 5-jarig huwelijk met Alberdine V. Het OM verwijst dat verhaal naar de prullenbak, omdat het weekend een half jaar voor zijn huwelijksdag viel. Bovendien heeft Rochdale hem een half jaar later een weekendje Maastricht aangeboden als cadeau voor het jubileum.

null Beeld
Beeld

Omkoping door Arie van E.

Volkswagen Beetle

In 1999 kreeg Hubert Möllenkamps zoon, dan 21, een Volkswagen Beetle van vastgoedman Arie van E. Diens bedrijf Nawon was een vaste zakenpartner van Rochdale. Van E. kocht huurhuizen van Rochdale en verkocht die zodra ze vrijkwamen. Möllenkamp junior mocht de auto 'lenen' zegt Van E, die de wagen van 22 duizend euro zelf nooit heeft gezien. Hij was boos toen hij er anderhalf jaar later achter kwam dat de kever was ingeruild, waarschijnlijk voor een Audi TT.

Maar die boosheid weerhield Van E. er niet van om Möllenkamp in de jaren daarna keer op keer geld te 'lenen'. Zo kocht hij het huis van Möllenkamp in Spanje over, terwijl Möllenkamp en zijn vrouw er bleven wonen. Hij investeerde voor enkele tonnen in een appartement in Lelystad, dat Möllenkamp daar als investering had.

'De gifbeker moest helemaal leeg', zei Van E. vorige week over de rekeningen die hij voor bouw en inrichting van het appartement moest betalen. Het geeft aan hoezeer Möllenkamp Van E. in de tang had, stelt het OM. Van E.'s bedrijf Nawon was zeer afhankelijk van Rochdale. Door een ongunstige deal met huizen stond Nawon lange tijd 6 miljoen euro in het rood.

Möllenkamp deed volgens het OM ook het nodige terug voor al het geld dat hij van Van E. leende. Zo was er een project van tweeduizend woningen in Lelystad. Die zou Nawon krijgen en in het contract werd opgenomen dat Rochdale aan Nawon 3 miljoen euro zou betalen wanneer de deal zou afketsen. De deal was voor Rochdale onmogelijk en ging niet door. Nawon toucheerde de 3 miljoen euro.

null Beeld
Beeld

Omkoping door Henk O.

Mercedessen

De drie Mercedessen die voorkomen in het requisitoir van het Openbaar Ministerie reed de familie Möllenkamp op kosten van sloopondernemer Henk O. Zijn bedrijf De Steenkorrel was jarenlang vaste zakenpartner van Rochdale.

Het begon in 2003 met de SL 500. Möllenkamps vrouw Alberdine zou die bij O. thuis hebben gezien en gevraagd hebben of Hubert en zij die eens mochten lenen. 'De auto kwam op een gegeven moment niet meer terug', verklaarde O. maandag. Drie jaar later werd de sportwagen, die 'een kleine 124 duizend euro' had gekost, door Möllenkamp ingeruild bij de Mercedesdealer voor een nieuwe van het type SL 55 AMG. De 55 duizend euro die Möllenkamp voor de 'geleende' ingeruilde wagen binnenkreeg, trok de dealer af van de prijs van de nieuwe wagen. Daarnaast was er nog de 350 SLK. Die nam Möllenkamps dochter mee bij Van Dijk, tegen inruil van haar Mini Cooper. De resterende 54 duizend euro werd betaald door O.

De Mercedessen zijn maar een deel van de Steenkorrel-passages van het dossier. Dat gaat met name over een jachthaven bij De Nieuwe Meer, een plas aan de rand van Amsterdam. Henk O. bezat die jachthaven en verkocht hem aan Rochdale. De woningcorporatie zou daar een hotel bouwen. In de organisatie werd geprotesteerd omdat het niet bij een corporatie paste en er risico's waren. Maar volgens het OM drukte Möllenkamp door en verzweeg hij de risico's die Rochdale met het project liep. Rondom het verkoopproces van de jachthaven maakte O. opgeteld 525 duizend euro over naar Möllenkamp. Leningen, volgens de twee mannen. Maar over rente of aflossing werd niets vastgelegd.

null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden