OM laat hoger beroep tegen zwarte spaarders schieten

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nagelaten om hoger beroep in te stellen tegen de vrijspraak van twee vermeende zwartspaarders. Het OM had eerder aangekondigd wel beroep aan te tekenen, in een poging de verdachten alsnog veroordeeld te krijgen voor belastingontduiking....

Het OM kan in een reactie geen verklaring geven voor de koerswijziging. 'Wij doen verder geen nadere mededelingen over onze beslissingen', zegt een woordvoerder van het functioneel parket in Den Haag. 'Vorige week had ik de informatie dat er beroep was aangetekend. Inmiddels begrijp ik dat het beroep niet is ingesteld.'

Volgens de betrokken advocaten is het OM waarschijnlijk vergeten om beroep aan te tekenen. 'Dit is volstrekt verbijsterend,', zegt Henk Lenaerts van het advocatenbureau Gimbrère, Lenaerts en Voorvaart. 'Door het laten passeren van de beroepstermijn is er sprake van een onherroepelijke uitspraak', zegt Walter Garritsen van CMS Derks Star Busmann.

De bewuste vrijspraak van de twee zwartspaarders was voor het OM een grote tegenslag in de strijd tegen tientallen zwartspaarders. De rechtbank in Breda verwierp in de uitspraak het bewijsmateriaal dat het OM aanvoerde. Jusititie maakt in zijn jacht op duizenden belastingontduikers gebruik van een gestolen lijst met bankgegevens. De lijst bevat het saldo en de naam van rekeninghouders. De lijst is volgens de rechtbank niet te gebruiken, omdat er sterke aanwijzingen zijn dat het bewijs 'onrechtmatig is verkregen'.

De definitieve vrijspraak heeft gevolgen voor de tientallen strafzaken en de honderden fiscale zaken die nu nog lopen. Ook andere verdachten kunnen verwijzen naar de uitspraak in Breda. Vooral zwartspaarders die hun mond hebben gehouden, hebben baat bij de uitspraak. De twee vrijgesproken verdachten in Breda hadden ook niets gezegd.

Onder advocaten wordt met verbijstering gereageerd op de definitieve vrijspraak. 'Het is zeer merkwaardig dat het OM eerst heel veel aandacht steekt in het vervolgen van de vermeende zwartspaarders en deze cruciale vrijspraak nu ongemoeid laat passeren', zegt bijvoorbeeld advocaat Martien Pelinck van Spigthoff Advocaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.