OM eist in hoger beroep taakstraf tegen Boonstra

De advocaat-generaal bij het gerechtshof in Amsterdam heeft vrijdag 240 uur dienstverlening en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen ex-Philips-topman Boonstra....

ANP

Hij stond in hoger beroep terecht voor handel in aandelen met voorkennis. Het Openbaar Ministerie vordert ook de winst terug, een bedrag van bijna 250.000 euro, die Boonstra met de gewraakte transactie met Endemol-aandelen maakte. Daarnaast eiste de aanklager een boete van 135.000 euro voor het niet melden van handel in effecten van Ahold bij de toezichthouder AFM.

Volgens het OM heeft Boonstra in 2000 aandelen gekocht in Endemol, terwijl hij voorkennis had dat het amusementsconcern zou worden verkocht aan het Spaanse Telefónica. De gewezen bestuursvoorzitter kocht voor een half miljoen euro aandelen, slechts enkele dagen voordat de overname bekend werd gemaakt. In een reactie op de verkoopplannen maakte de aandelenkoers van Endemol op de beurs in Amsterdam een stevige sprong.

Justitie vindt het verdacht dat Boonstra zelf opdracht gaf om de aandelen in het entertainmentconcern te kopen, terwijl hij voorheen zelden of nooit zelf het initiatief hiertoe nam. Ook valt het op dat de ex-topman de kooporder bij zijn bank KBC in België heeft neergelegd, waar een speciale rekening werd geopend.

Voor de aandelenorder werd gebruik gemaakt van een geheime coderekening, zodat de transactie niet naar Boonstra te herleiden zou zijn. Boonstra heeft altijd ontkend dat hij van die coderekening wist, maar het OM concludeert op basis van nieuw bewijsmateriaal dat hij wel degelijk van de constructie op de hoogte was.

In tegenstelling tot zijn verklaringen heeft Boonstra op de dag dat hij in Endemol stapte diverse malen gebeld met zijn Belgische bank. Hij wilde dat zijn aandelenkoop discreet zou verlopen. Volgens justitie heeft de directeur van het filiaal in België uitgezocht hoe dat zou moeten en Boonstra vervolgens gebeld met het verhaal over de coderekening.

'Boonstra verklaart onwaar op het belangrijkste onderdeel van zijn verklaring', concludeerde aanklager P. Greve. De nieuwe telefoongegevens tonen volgens de advocaat-generaal niet alleen aan dat Boonstra heeft gelogen, maar ook dat hij wist dat er alles aan werd gedaan om de aankoop van de aandelen te verhullen voor de buitenwacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden