OM eist boete en werkstraf voor Ed Maas

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Amsterdam een taakstraf van tweehonderd uur en een geldboete van 200 duizend euro geëist tegen voormalig LPF-voorzitter Ed Maas....

Vleesmiljonair Eddy de Kroes en vastgoedondernemer Aad Ruijgrok zijn bij de frauduleuze aandelenhandel als stromannen van Maas opgetreden, stelt het OM. De strafeisen tegen hen zijn tachtig uur werkstraf en 80 duizend euro boete voor De Kroes en zestig uur taakstraf en 60 duizend euro boete voor Ruijgrok.

Het justitieel onderzoek tegen Maas begon eind 2003, kort nadat de vastgoedondernemer – na interne partijruzies – zijn voorzitterschap van de LPF had neergelegd. De zaak kwam aan het rollen nadat de zakenbank Staalbankiers de Autoriteit Financiële Markten (AFM) had ingelicht over verdachte transacties waarvoor Maas de bank opdracht had gegeven.

Het ging om een opzetje tussen Maas en De Kroes, met als doel de beurskoers van VHS op te krikken. Maas wilde volgens getuigen graag pronken met goede beursprestaties en kon de verleiding niet weerstaan de koersen een handje te helpen. Volgens het OM haalde Maas Ruijgrok en De Kroes ertoe over VHS-aandelen in te slaan om de koers te ondersteunen. Maas zou hun daarbij winstgaranties hebben gegeven. De Kroes zou op Maas’ verzoek 10 procent van de VHS-aandelen hebben gekocht.

Maas haalde VHS in augustus 2005 van de beurs, omdat de AFM vanwege het strafrechtelijk onderzoek eiste dat hij zou aftreden als topman. Een jaar later deed Maas het bedrijf van de hand.

Hoewel Staalbankiers de zaak bij justitie aankaartte, werd de bank in 2004 betrokken in het justitieel onderzoek. De transacties vonden immers plaats met medeweten van Staalbankiers, dat ook een deel van de aankopen financierde. De bank kocht strafvervolging in 2007 af met een schikking van 400 duizend euro.

Maas ontkende dinsdag voor de rechter dat hij de koersen bewust heeft beïnvloed. Hij claimt dat hij blindvoer op het advies van de bank, die geen bezwaar maakte tegen de transacties en op wiens deskundigheid hij vertrouwde. Het OM beschikt echter over opnamen van telefoongesprekken waarin Maas openlijk praat over het manipuleren van de beurskoers.

De hoofdverdachte woont het proces slechts af en toe bij, omdat hij ziek is. Wat Maas mankeert, is niet duidelijk. Vorig jaar juli werd het proces vanwege zijn ziekte een half jaar uitgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden