nieuwsduurzame energie

Om boete te voorkomen koopt Wiebes voor 200 miljoen aan duurzame energie in

Al jaren blijft Nederland achter bij de productie van duurzame energie. De Europese Commissie dreigde Nederland een forse boete op te leggen, maar minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft die dreiging nu afgekocht. Voor een koopje, vindt hijzelf: maximaal 200 miljoen euro, heeft hij gewoon de ontbrekende hoeveelheid duurzame energie ingekocht.

Windmolens in Denemarken. Beeld NurPhoto via Getty Images
Windmolens in Denemarken.Beeld NurPhoto via Getty Images

Nederland had zich verplicht om in 2020 14 procent van zijn totale energievraag (dus elektriciteit, transport, verwarming, landbouw en industrie samen) met duurzame energie te voldoen, maar dreigde niet verder te komen dan 11,4 procent. Dankzij covid-19 misschien nog net iets meer.

Binnen de Europese afspraken kunnen landen met een tekort aan duurzame energie shoppen bij landen met een teveel. Nederland heeft nu ingekocht bij Denemarken. Dat land moet dit jaar 30 procent duurzame energie produceren, maar zit tegen de 40 procent.

De overeenkomst betreft de overdracht van 8 tot 16 terawattuur aan hernieuwbare energie. Nederland betaalt daarvoor 12,5 miljoen euro per terawattuur. Een koopje, schrijft Wiebes: andere landen betaalden beduidend meer.

De transactie betekent niet dat er nu een grote stroom duurzame energie op gang komt van Denemarken naar Nederland. De hele transactie is louter administratief: Nederland mag de Deense terawatturen rapporteren als Nederlandse.

Voor volgend jaar is er geen probleem, denkt Wiebes. Dan gaat Nederland zijn doelen halen, dankzij nieuwe windparken. Bovendien: dat jaar komt de Europese commissie niet controleren. En in 2030 zou Nederland op minstens 30 procent duurzaam zitten.

Lees meer over het klimaat

Corona is goed voor het klimaat maar op de lange termijn juist niet
Voor het klimaat pakt de coronacrisis gunstig uit. De Nederlandse CO2-huishouding zal er iets beter uitzien. Ook mondiaal geeft het coronavirus enige lucht voor het klimaat.

Defecte kolencentrale is opsteker voor klimaatminister Wiebes

Hoe de natuur zelf het klimaat kan redden
Grootschalig herstel van Europese bossen, veengebieden, graslanden en wetlands kan een cruciale bijdrage leveren aan het aanpakken van de ecologische en de klimaatcrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden