Oliesector Rusland investeert minder door beleid Poetin

De private investeringen in de Russische olie-industrie dreigen terug te vallen, terwijl president Poetin zijn greep op de sector verstevigt....

Het aantal olieboringen in Rusland liep vorig jaar terug met 2,8 procent, zo blijkt uit cijfers van de Russische overheid. Het oliebedrijf Joekos, dat vorig jaar een belangrijk bedrijfsonderdeel op laste van de staat moest verkopen, boorde 37 procent minder vaak.

Een hoge olieprijs is normaal gesproken een prikkel voor oliebedrijven om veel te investeren. Maar door de Joekos-affaire en door de nieuwe belastingmaatregelen die Poetin vorig jaar afkondigde, lijken bedrijven in Rusland de boot af te houden.

Bestuursvoorzitter Lee Raymond van Exxon Mobil liet eind vorig jaar weten voorzichtig te zijn met nieuwe investeringen in Rusland vanwege de Joekos-affaire. 'Tot enige duidelijkheid komt in het Russische energiebeleid zal het vrij moeilijk zijn voor mensen investeringen van grote sommen geld te overwegen.'

De Russische overheid trok vorig jaar het recht in van Exxon Mobil (en ook van concurrent ChevronTexaco) de zogeheten Sakhalin-3-olievelden in de Stille Oceaan te ontwikkelen. Ook John Brown, algemeen directeur bij het Britse BP, voelt weinig voor investeringen in Rusland. Het land blijft 'een donkere en vijandige plek, een bron van risico's in plaats van kansen', zei hij onlangs. De prikkel te investeren is bovendien klein sinds Poetin vorig jaar nieuwe belastingmaatregelen voor de olie-industrie afkondigde. Op grond van die maatregelen krijgt de staat het grootste deel van de winst boven een olieprijs van 25 dollar. Dinsdag kostte een vat olie op de markt in Londen 54 dollar.

Ook door andere maatregelen heeft Moskou zijn greep op de olie-industrie verstevigd. Vorige maand kondigde het ministerie voor bodemschatten aan dat alleen Russische bedrijven nog op grote olie- en gasvelden kunnen bieden. Buitenlandse bedrijven mogen alleen nog met een minderheidsbelang meedoen.

De Russische mededingingsautoriteit weigert bovendien al een half jaar goedkeuring te geven aan het voornemen van het Franse energiebedrijf Total een aandeel van 25 procent te nemen in Novatek, de op een na grootste gasproducent van Rusland.

'De situatie is verschrikkelijk', zegt Ivan Mazalov, manager van Properity Capital Management, een fonds dat vijfhonderd miljoen euro te beleggen heeft. Het Parijse International Energy Agency verwacht dat de Russische olieproductie dit jaar met niet meer dan 3,8 procent zal groeien. Daardoor zal het marktaandeel van de Organisatie voor Olieproducerende Landen (OPEC) toenemen. Dat aandeel nam eind jaren negentig nog af, toen Rusland een snelle opmars maakte in de oliewereld.

Vorig jaar bedroeg de groei nog 9 procent, en in 2003 11 procent. Volgens de Russische regering bevindt ongeveer 10 procent van de wereldwijde oliereserves zich in de Russische bodem, en eenderde van de wereldwijde gasreserves.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden