Olieproductie OPEC miljoen vaten lager

Olieministers van OPEC-landen hebben besloten hun productie met een miljoen vaten te verlagen tot 23,5 miljoen vaten per dag. Druk van de Verenigde Staten wordt daarmee genegeerd, maar na bekendmaking van het besluit daalde de olieprijs in Londen en New York....

Van onze verslaggever

Woensdag kwamen ministers van olieproducerende landen in Wenen bij elkaar voor hun driemaandelijks overleg. In de OPEC zijn elf grote olieproducerende landen verenigd, waaronder Koeweit, Saudie-Arabië en Venezuela. Samen nemen ze ongeveer 37 procent van de wereldproductie voor hun rekening.

Het besluit om de productie te beperken was in februari al aangekondigd. Na bekendmaking ervan daalde de prijs van een vat Brent Noordzee-olie in Londen tot 31,27 dollar. Oliehandelaren hadden de beslissing van tevoren al in de prijs verwerkt.

Aan het besluit ging een strijd binnen de OPEC vooraf. Landen als Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten wilden van een beperking afzien. Zij gaven daarmee gehoor aan de regering Bush, die vindt dat de hoge olieprijzen het herstel van de wereldeconomie in gevaar brengt. In New York steeg de olieprijs vorige maand tot het hoogste niveau sinds de Golfoorlog in 1991.

Benzineprijzen, die gedeeltelijk door de oliemarkt worden bepaald, zijn in de Verenigde Staten tot recordhoogte gestegen. John Kerry, presidentskandidaat voor de Democraten, maakte de benzineprijzen de afgelopen week inzet van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Volgens Kerry moet Bush bij de OPEC aandringen op uitbreiding van de olieproductie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden