Olieproductie Irak fors toegenomen

De dagelijkse productie van ruwe olie in Irak is in maart ten opzichte van de voorgaande maand toegenomen met 27 procent van 1,89 miljoen vaten (van 159 liter) tot 2,4 miljoen vaten....

ANP

Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Internationale Energiebureau (IEA). Deze instelling van de industrielanden verwacht dat Irak de export de komende maanden kan vergroten tot ongeveer 2 miljoen vaten per dag. Het land mikt zelf op 2,2 miljoen vaten, maar het IEA betwijfelt of dat haalbaar is.

De productie van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC), inclusief Irak, ging in maart omhoog met 490.000 vaten tot 28,2 miljoen vaten. Zonder Irak was de hoeveelheid vrijwel onveranderd op 25,8 miljoen vaten. Dat is aanzienlijk meer dan het door de OPEC gehanteerde plafond van 24,5 miljoen vaten. Toch liggen de olieprijzen op een hoog niveau.

De OPEC heeft besloten het maximum per 1 april te verlagen tot 23,5 miljoen vaten. Het IEA verwacht echter gezien het hoge prijspeil deze maand nog geen productiebeperking. De OPEC streeft ernaar de prijzen van ruwe olie tussen 22 en 28 dollar per vat houden. De huidige marktprijzen liggen ruim boven die marge.

De commerciële olievoorraden in de industrielanden namen in maart af tot 2,462 miljard vaten, maar waren daarmee wel 5 procent groter dan in dezelfde maand van 2003.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden