Olieprijzen schieten omlaag

De oliemarkten zijn ten prooi gevallen aan millenniumgerelateerde problemen, althans aan het uitblijven ervan. Ook het buitengewoon zachte winterweer in de Verenigde Staten drukt de prijs van een vat olie....

Van onze redactie economie

Meteen bij de opening van de olietermijnhandel in Londen dinsdag - het was de eerste handelsdag sinds afgelopen donderdag omdat het financiële centrum van Londen maandag gesloten was - moest de toonaangevende ruwe Noordzee Brent-olie 1,19 dollar (4,7 procent) inleveren ten opzichte van donderdag, om pas later weer wat terug te krabbelen. 's Middags stond er in Londen een notering van 24,17 dollar per vat, een verlies van 91 dollarcent.

Handelaren schreven de grote daling toe aan het warme weer in de Verenigde Staten, de grootste markt voor stookolie. 'De kracht achter de daling is de voorspelling van zacht weer aan de oostkust van de VS. De hoge temperaturen leiden tot slechte vraag deze winter', aldus een oliemakelaar. Ook in Europa en Azië wordt een zachte winter verwacht.

Het uitblijven van noemenswaardige aanvoerproblemen van olie door computers die de millenniumwisseling niet overleefden had volgens handelaren een negatieve invloed op de oliemarkt. Veel handelsbedrijven hadden grote voorraden ingeslagen vooruitlopend op de gevreesde computerstoringen, waardoor de olieprijzen eind vorig jaar zo'n 6 procent stegen tot een negenjarig record 26,15 dollar. Nu die problemen zijn uitgebleven, doen zij hun voorraden van de hand.

Zo'n 17 miljoen vaten ruwe olie en olieproducten die eind vorig jaar waren opgeslagen komen deze maand waarschijnlijk op de Amerikaanse markt. Mogelijke probleemgebieden als Rusland en belangrijke leden van het oliekartel Opec, zoals staten in de Golf, Afrika en Latijns Amerika, meldden allen dat de energiestromen de jaarwisseling zonder haperingen zijn gepasseerd.

Ook Irak stelt dat zijn export ongestoord kan doorgaan nadat de klok op zijn Turkse pijpleiding vier jaar was teruggedraaid. Alleen de export uit Ceyhan zou een vertraging van een week oplopen. Daardoor zou de gemiddelde afzet van Irak met tussen de 500 duizend en 1,45 miljoen vaten per dag kunnen afnemen.

Vorige maand waarschuwden de Verenigde Naties en de Amerikaanse overheid dat de Arabische staten in de Golf, die de helft van 's werelds olievoorraden beheren, weleens onvoldoende voorbereid zouden kunnen zijn op de overgang naar de nieuwe eeuw.

Ondanks de daling van de olieprijzen verwachten analisten dat de productiebeperkingen van Opec het aanbod in de eerste drie maanden van dit jaar onder de vraag zal houden. Dat zal ook de druk op de voorraden bij raffinaderijen in stand houden.

Opec zal bovendien niet vóór 27 maart, wanneer de olieministers van de lidstaten in Wenen bijeenkomen, een beslissing nemen over het verruimen van de productiebeperkingen. Venezuela, een van de belangrijkste olieproducenten, heeft gevraagd om uitstel van de vergadering die in Caracas gepland was.

In februari of begin maart zullen evenwel de belangrijkste olieproducenten van de Opec, Saudi Arabië en Venezuela, samenkomen met niet-Opec-land Mexico. Dan willen zij aanbevelingen doen voor de strategie die Opec het best kan hanteren.

Een enkele olie-analist heeft al de indruk dat Opec minder strak de hand houdt aan de productiebeperkingen door onofficieel olie te verkopen aan raffinaderijen die anders hun installaties stil moeten leggen. Volgens een toonaangevende olie-adviseur werd in november nog 76 procent van de beloofde productiebeperking nagekomen door de Opec. In december bleek dat percentage te zijn gedaald naar 70.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden