Olieprijs stijgt verder na productie-afspraak

De olieprijs nadert het hoogste niveau in drie jaar. Woensdag, nadat drie grote olielanden hadden afgesproken zich te houden aan eerder overeengekomen productiebeperkingen, werd voor een vat ruwe Noordzee-olie 25 dollar betaald, 1,6 procent meer dan een dag eerder....

Reuter en ANP

Saudi-Arabië, Venezuela en Mexico besloten woensdag om zich te houden aan de begin maart afgesproken productiebeperkingen voor olie. De drie oliegrootmachten zien geen reden daarvan af te wijken, ondanks berichten over slinkende voorraden.

De olieministers van Saudi-Arabië, Venezuela en Mexico waren woensdag bijeengekomen in de Saudische hoofdstad Riyad. De afgesproken beperkingen, een reductie van 4,3 miljoen vaten (van 159 liter) per dag, zullen zeker nog gelden tot eind maart volgend jaar, verzekerden ze.

Oliehandelaren hadden de afgelopen weken hun bezorgdheid geuit over de situatie op de oliemarkt. Slinkende voorraden, vooral door een grote vraag in de Verenigde Staten, zorgden voor forse prijsstijgingen. Velen vroegen zich daarom af of de voorraden voldoende zijn om aan de traditioneel sterk toenemende vraag in de winter te voldoen.

De olieministers van Saudi-Arabië, Venezuela en Mexico zeiden woensdag zich niet echt druk te maken over de bezorgdheid op de oliemarkt. 'De markt is niet fragiel, maar onzeker en volatiel', aldus de Mexicaan Luis Tellez. De ministers zeiden dat vooral speculatie de oorzaak is van de recente prijsstijgingen.

In februari komen Saudi-Arabië, Venezuela en Mexico weer bijeen. Ook dan staan de productieniveaus weer op de agenda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden