Olieprijs stijgt naar recordniveau

De prijzen van ruwe olie zijn woensdag gestegen naar het hoogste niveau uit de historie. De bekendmaking van de Opec-landen dat zij hun productie zullen verhogen, kon de onrust op de oliemarkt niet wegnemen....

Bloomberg en ANP

Op de termijnmarkt van New York kwam de notering voor levering in april uit op het niet eerder bereikte niveau van 56,46 dollar per vat (159 liter). Het vorige record dateert van oktober vorig jaar. Naar verwachting zullen de prijsverhogingen binnen enkele dagen aan de pomp te merken zijn.

De prijs voor Amerikaanse olie ligt nu 49 procent hoger dan een jaar eerder. Het contract voor de levering in mei steeg tot het record van 57 dollar. Ook olie uit de Noordzee bereikte woensdag een recordprijs. Een vat ruwe olie uit het Noordzeeveld Brent deed op de olietermijnmarkt van Londen 54,80 dollar. Het vorige record is van 9 maart. De notering stond toen op 54,30 dollar.

De stijging van de olieprijs van woensdag deed zich voor na de wekelijkse bekendmaking van de olievoorraden in de Verenigde Staten. De voorraad ruwe olie bleek vorige week te zijn toegenomen, maar de benzinevoorraden zijn geslonken.

Voor die bekendmaking waren de olieprijzen nog wat gedaald. Dat gebeurde nadat de OPEC, de Organisatie van Olie-Producerende en Exporterende Landen, had bekendgemaakt meer olie te gaan produceren. Tijdens een bijeenkomst in Iran werden de OPEC-leden het eens over een productieverhoging van 500 duizend vaten per dag, ofwel 1,9 procent.

Echt onder de indruk waren de oliehandelaren niet van dat besluit, omdat de OPEC al meer produceerde dan zijn officiële productiemaximum. 'We zijn bezorgd over de zomer, wanneer de vraag hoog zal zijn en het twijfelachtig is of we in staat zullen zijn de benzineconsumptie bij te houden', zei een oliehandelaar uit Chicago tegen persbureau Bloomberg.

'De Amerikaanse olievoorraad mag dan afgelopen week zijn gestegen, door de groei van China zal er komende maanden meer concurrentie zijn om de vaten te bemachtigen.' De vraag naar olie uit China zal dit jaar naar verwachting met 7,9 procent stijgen.

Ook president Bush reageerde woensdag tijdens een persconferentie. 'Ik ben bezorgd over de energieprijs en wat die betekent voor het gemiddelde Amerikaanse gezin.' Hij maande het Congres met wetgeving te komen om de stijgende prijzen het hoofd te bieden. Ook wil Bush dat naar olie geboord gaat worden in een beschermd wild- en natuurgebied in Alaska.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden