Olieprijs is weer op de weg terug omhoog

Olie is bezig aan een comeback. De prijs van een vat Brentolie, een belangrijke graadmeter, steeg vrijdag met 1 procent naar ruim veertig euro. Op het dieptepunt dit jaar in januari was de prijs ongeveer 15 euro lager.

Beeld ANP

Kortstondige fluctuaties daargelaten zit de olieprijs de laatste weken in een constant stijgende lijn. In de markt klinken daarom alweer opgeluchte geluiden over een mogelijke terugkeer naar betere tijden.

'Er zijn duidelijk tekenen dat de olieprijs zijn bodem heeft bereikt. Er is licht aan het einde van de tunnel', meldde het Internationaal EnergieAgentschap (IEA) vrijdag in een rapport over de stand van zaken in olieproductieland.

Volgens het agentschap neemt de productie van landen die geen lid zijn van oliekartel OPEC dit jaar met 750 duizend vaten per dag af. Dat zijn meer vaten dan gedacht. Hoe minder aanbod, hoe hoger de prijs.

Afname van schalieolie

De afname van schalieolieproductie in de Verenigde Staten is een van de oorzaken van de productiedaling. Deze olie is te duur om uit de grond te halen. Shell en andere oliebedrijven hebben activiteiten gestaakt.

Ook profiteert de prijs van afspraken van enkele OPEC-landen. Die bevriezen de productie op het niveau van januari. Al deze aspecten werken door in het herstel van de prijs, aldus het IEA.

Voor veel beursbedrijven in de offshore-sector - aan olie gerelateerde ondernemingen - is dit hoe dan ook een fijn bericht. Of het nu om olieproducent Shell gaat, olieplatformbouwer SBM Offshore of bodemonderzoeker Fugro, allemaal hebben ze al ruim twee jaar kopzorgen over de lage olieprijs. Het positieve olienieuws was vrijdag terug te zien in stijgende koersen. Mede dankzij hen kleurde het Damrak gisteren groen.

Beeld afp

Hetzelfde niveau als 2009

De prijs van Brent ligt nu op ongeveer hetzelfde niveau als in 2009, toen de wereld in een diepe recessie verkeerde. Vervolgens piekte hij een paar jaar later rond de 120 dollar per vat en leek het erop dat de prijs weer richting de pre-crisis-piek van 144 dollar per vat zou klimmen.

Sommige experts verwachtten toen dat de prijs nooit meer zou dalen. Dat pakte anders uit. OPEC-landen lapten beperkende productieafspraken aanvankelijk aan hun laars, en vanuit de Verenigde Staten kwam er veel olie op de markt dankzij nieuwe schalieolievelden. Daarin spuiten oliebedrijven een chemische substantie om vervolgens de moeilijk te bereiken olie aan het gesteente te onttrekken.

Aan de vraagkant van de oliemarkt kan er altijd opnieuw een dip komen, zoals in 2009. De Chinese economie kampt met teruglopende productie en groei. En het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is somber over de vooruitzichten van de wereldeconomie als geheel. Onlangs verlaagde het IMF de mondiale groeiverwachting naar minder dan vier procent. Dat lijkt nog best aardig, maar op wereldwijde schaal is dit een laag percentage. Opkomende economieën, zoals Brazilië, verkeren in een recessie.

Daarom blijft het IEA voorzichtig met voorspellingen. 'De prijs ontwikkelt zich in de goede richting, maar we hebben nog een lange weg te gaan. Ook de vraag naar olie moet zich herstellen.'

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden