Oliegiganten uit Rusland gaan samen

De Russische oliemaatschappijen Yukos en Sibneft gaan fuseren. De nieuwe onderneming behoort in één klap tot de allergrootste oliemaatschappijen ter wereld....

Yukos zal voor eind dit jaar 20 procent van de aandelen Sibneft overnemen voor 3 miljard dollar in contanten. Daarna volgt een aandelenruil. Op dit moment zijn Yukos en Sibneft respectievelijk de nummers twee en vijf op de ranglijst van Russische oliemaatschappijen. Lukoil is nu nog de nummer één in Rusland met een productie van 1,5 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag.

YukosSibneft produceert dagelijks 2,3 miljoen vaten ruwe olie, dat is een vierde van de totale Russische olieproductie en meer dan de productie van giganten als ChevronTexaco en TotalFinaElf. ExxonMobil, Shell en BP zijn de enige private ondernemingen die meer olie oppompen. Qua omzet en beurswaarde is de nieuwe onderneming op zes na de grootste ter wereld.

Yukos is de grootste partij in de transactie. Yukos-topman Michael Chodorkovsky (39), volgens zakenblad Forbes de rijkste man van Rusland, wordt de baas van de nieuwe onderneming. Het bedrijf heeft 150 duizend mensen in dienst en bezit in Rusland meer dan 2500 pompstations.

De bedrijven winnen hun olie vooral in West-Siberië. In de toekomst zullen ze ook naar olie gaan boren in Oost-Siberië, op de Noordpool en offshore in de Stille Oceaan. Hiervoor zijn grote investeringen nodig. Volgens de top van de onderneming is dit de belangrijkste reden voor de fusie.

Russische oliemaatschappijen hebben de afgelopen jaren snel terrein gewonnen op hun concurrenten uit de OPEC-landen. Yukos en Sibneft speelden hierbij een belangrijke rol. Hun productie is sinds 1998 verdubbeld. Hierdoor konden ze meer investeren in nieuwe oliebronnen en moderne technologie. Ze zijn nu de twee snelstgroeiende olieproducenten van Rusland. Yukos verwacht de olieproductie dit jaar weer met 14 procent op te voeren. Sibneft verwacht zelfs een groei van 25 procent. De waarde van Sibneft is in de laatste drie jaar vervijfvoudigd. Yukos is in diezelfde periode op de beurs bijna twintig keer zoveel waard geworden.

Het is niet zeker of ze dat groeitempo de komende jaren kunnen volhouden. De productie van een vat olie kost in Rusland drie keer zoveel als in het Midden-Oosten. De afgelopen jaren was dat geen probleem; de hoge olieprijs maakte de winning rendabel.

Nu de oorlog in Irak voorbij is en de Iraakse productie weer langzaam op gang komt, zakt de prijs van een vat ruwe olie weer. Dat de Russische olie-industrie daar zeer gevoelig voor is, bleek in 1998. Toen kondigden Yukos en Sibneft ook al een fusie aan, maar toen de olieprijs een half jaar later onder de 10 dollar zakte, werd besloten de fusie af te blazen.

Buitenlandse oliemaatschappijen trokken zich toen ook terug uit Rusland. Het Franse Elf stapte uit de samenwerking met Sibneft en Shell besloot geen bod uit te brengen op Rosneft.

Ook Westerse olieconcerns willen hun positie in Rusland versterken. Vanwege de onrust in het Midden-Oosten streven ze naar een grotere geografische spreiding van hun oliebronnen. BP was twee maanden geleden de eerste Westerse oliemaatschappij die in Rusland een grote overname deed. Het Britse bedrijf kocht voor 6,75 miljard dollar de helft van TNK, nu op drie na de grootste oliemaatschappij van Rusland. Dat was de grootste transactie in Rusland ooit.

YukosSibneft is na de fusie te duur om te worden overgenomen door een buitenlandse partij. Het bedrijf is op de beurs 35 miljard dollar waard. Surgutneftegaz wordt nu alom gezien als de meest waarschijnlijke overnameprooi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden