Oliegigant legt half miljard opzij voor bosbouw, richt speciale divisie op Weer grote milieu-investering Shell

Shell wil nog eens een half miljard gulden investeren in duurzame energie. Twee weken geleden meldde de oliegigant zo'n bedrag te gaan steken in zonne-energie en biomassa....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Om zijn milieu-offensief kracht bij te zetten, richt de Brits-Nederlandse onderneming een speciale divisie op voor duurzame energie-opwekking: Shell International Renewables. De multinational haalde zich twee jaar geleden de woede van de milieu- en mensenrechtenorganisaties op de hals met de vervuiling in Nigeria en plannen om het boorplatform de Brent Spar in zee te dumpen. Sindsdien doet Shell alles om de sympathie van het brede publiek terug te winnen.

Een woordvoerder van Shell ontkent overigens dat de onderneming de investeringen doet om zijn imago te verbeteren. 'We geloven er echt in, we zien de markt-opportunities, we zien de business en we zien de toekomst. We doen het niet onder druk van de milieubeweging.' Vorig jaar voorspelde Shell in zijn energiescenario dat de helft van de energievoorziening in 2050 uit niet-fossiele brandstoffen zou komen.

De aantijging van critici uit de milieubeweging dat een miljard wel erg weinig is op een totale omzet van 216 miljard gulden, deed de woordvoerder af met: 'Niet alles kan op stel en sprong'. Mogelijk komen er op termijn meer van dit soort investeringen.

Twee weken geleden opende Shell in Helmond zijn vernieuwde fabriek voor fotocellen voor zonnepanelen. Deze zit nu nog in de rode cijfers, maar zal in toekomst aan de rendementseisen van de Shell-groep moeten voldoen, aldus de woordvoerder.

Naast de bestaande fabriek voor fotocellen in Helmond opent Shell nog andere productievestigingen voor zonnesystemen. De maatschappij wil over zeven jaar 10 procent van de wereldmarkt voor zonne-energie in handen hebben. Dat betekent een inhaalrace ten opzichte van concurrenten.

Shell heeft ook hoge verwachtingen van energie-opwekking door het vergassen van biomassa. Deze methode kan snel aan populariteit winnen door technologische verbeteringen en door de beschikbaarheid van hout uit bosplantages. Deze installaties zullen in de omgeving van de plantages komen te staan.

De milieubeweging reageerde donderdag sceptisch op Shells plannen om in de bosbouw te gaan. De oliemaatschappij wil een deel van het hout gebruiken voor energieopwekking via biomassacentrales, waarbij hout, gras en andere plantaardige producten als brandstof dienen.

'Het kan op grote ecologische problemen stuiten', aldus Lucas Reijnders van Natuur en Milieu. 'Vaak wordt gekozen voor snelgroeiende boomsoorten die veel water onttrekken aan de omgeving en veel kunstmest gebruiken. Bovendien ontstaan bij die projecten gemakkelijk problemen met de plaatselijke bevolking.'

Ook Greenpeace wijst op gevaren van grootschalige bosbouw. 'Zo'n bos is niet vergelijkbaar met een volwaardig ecosysteem. Het idee is maar beperkt toepasbaar, omdat het alle problemen kent van een monocultuur: ziektegevoelig en wateronttrekking. Ons oordeel is ook afhankelijk van de vraag waar ze zo'n plantage aanleggen en van de vraag of er oorspronkelijk bos voor moet wijken', zegt Hans Altevogt van de milieuorganisatie.

Shell onderstreept dat een deel van de 500 miljoen gulden wordt gebruikt voor onderzoek naar geschikte boomsoorten. 'Het is niet alleen maar Eucalyptus.'

Een deel van de oogst wordt bovendien gebruikt als timmerhout. De mindere stukken hout kunnen hun bestemming vinden in biomassacentrales. Op dit moment experimenteert Shell alleen in Brazilië met een biomassacentrale. De maatschappij ziet perspectief voor deze vorm van energiewinning indien de technologische vooruitgang doorzet en er voldoende brandstof beschikbaar is.

De kleine Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling vindt het van belang dat Shell duurzame energie voortaan beschouwt als een kernactiviteit en daarvoor ook een speciale divisie opricht. 'De definiëring van een nieuwe kernactiviteit is veel belangrijker dan het huidige investeringsbedrag. Shell voelt aan dat ze nu een marktaandeel in duurzame energiebronnen moet verwerven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden