Olie- en gasbedrijf Fugro ontsnapt aan malaise

Amsterdam Interessant hoe een olie- en gasbedrijf bijna volkomen ongevoelig blijkt te zijn voor de perikelen in de olie- en gasindustrie....

Wonderlijk. Er is nogal wat veranderd, het afgelopen jaar. In 2008 piekte de olieprijs op 147 dollar per vat, dit jaar zakte die tot onder de 40 dollar. De grote oliemaatschappijen Shell, ExxonMobil en BP meldden twee weken geleden dat de winsten daardoor met tweederde waren gedaald. Maar Fugro lijkt dus aan de malaise te ontsnappen.

Het is een nieuw bewijs van de kracht van het ingenieursbureau uit Leidschendam. Er werken ingenieurs die echt ingenieurs zijn gebleven: acquisities worden niet alleen gedaan omdat het zo leuk is om te groeien, maar vooral omdat het zo leuk is om met nieuwe technieken te werken.

Zo kocht Fugro specialistische vliegtuigen om met behulp van zwaartekrachtafwijkingen naar olie te zoeken, en verkent het met onbemande robotonderzeeërs de bodems van diepe oceanen.

Fugro is zo een deskundige aannemer in de oliewereld geworden. Een onmisbare aannemer, zo bleek vrijdag. ‘Dankzij onze specialistische apparaten zijn we in staat de fluctuaties in de markt te weerstaan’, zei bestuursvoorzitter Klaas Wester.

Want hoewel de olieprijs gehalveerd is en er bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van teerzanden in Canada projecten zijn uitgesteld, zijn de grote oliemaatschappijen op zee – het belangrijkste werkterrein van Fugro – nog net zo hard op zoek naar nieuwe velden om hun voorraden aan te vullen. En daar hebben ze de apparaten van Fugro dus nog even hard bij nodig.

Alleen de kleinere maatschappijen hebben investeringen uitgesteld, zei Wester. Dat scheelt een paar procent.

Maar dat wordt weer mooi gecompenseerd door een nieuwe markt waarin Fugro hoognodig blijkt: de aanleg van windmolenparken. ‘Het onderzoek dat nodig is om een olieplatform op de zeebodem te plaatsen, is hetzelfde als wat je nodig hebt om een windmolen neer te zetten’, aldus Wester.

En dus is Fugro druk bezig op de Noordzee, om voor zes nieuwe windparken de bodem en zeestromen in kaart te brengen. Zo blijf je aan het werk, tijdens wat Wester een overbruggingsperiode noemt. Als de olieprijs stabiliseert rond 70 dollar, komen de kleinere oliebedrijven ook weer terug, verwacht hij. ‘We krijgen nu al meer telefoontjes dan de eerste maanden van dit jaar.’

Michael Persson

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden