Olie bereikt wellicht Atlantische kust VS

Terwijl de baas van BP de schade van de olieramp bagatelliseerde, spraken wetenschappers dinsdag de vrees uit dat de gelekte olie in de Golf van Mexico aan de Atlantische kust terecht zou komen.

Van onze correspondent Philippe Remarque

‘Ik denk dat de impact op het milieu van deze ramp waarschijnlijk heel, heel bescheiden is geweest’, zei BP-topman Tony Hayward dinsdag tegen Sky News. Maar wetenschappers stellen dat over de impact op het milieu geen zinnige uitspraak te doen valt. De schade aan de kusten is beperkt. Dat komt door de gunstige wind en stroomrichting en vermoedelijk ook door de chemicaliën die BP onder zee in de oliestroom spuit, en die de olie oplossen.

Teerballen

Maar het effect van die chemicaliën op het leven in zee is onbekend. Dinsdag werden teerballen gevonden op de stranden van de Florida Keys, eilanden aan de zuidpunt van de VS. Onderzoek moet uitwijzen of de olie afkomstig is van de Deepwater Horizon.

Vanuit vliegtuigen en helikopters houden autoriteiten en wetenschappers de olievlek in de gaten. Volgens Jane Lubchenko, het hoofd van de National Oceanic and Atmospheric Administration, moet worden gevreesd dat een deel van de olie in de golfstroom terecht komt.

Daardoor zou de olie voorbij de zuidpunt van Florida worden gedreven. Deskundigen verschillen van mening of daar grote schade aangericht kan worden. Het hang er van af hoe geconcentreerd de olie dan nog is.

Vooruitgang

Intussen boekt BP vooruitgang bij het afzuigen van de olie met een slang die in het grootste lek op de zeebodem is gestoken. Het bedrijf slaagt er nu in 2.000 vaten olie per dag naar boven te krijgen. Dat is 40 procent van de 5.000 vaten die volgens BP dagelijks in zee stromen, en het moet in de komende dagen nog meer worden. Sommige deskundigen schatten die stroom veel groter in.

Op Capitol Hill in Washington sprak de politiek over de olieramp. Ken Salazar, als Minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk voor natuur en bodemschatten, getuigde op een hoorzitting dat het gebrekkige toezicht door zijn ministerie wellicht heeft bijgedragen aan het ongeluk in de Golf van Mexico.

‘We moeten dat huis schoonvegen’, zei Salazar over zijn omstreden toezichtsorgaan, de Minerals Management Service. Hij zei dat de meesten van de 1.700 medewerkers eerlijk en capabel zijn, maar gaf toe dat er nog steeds ‘een paar rotte appels’ tussen zitten. Iedereen die nalatig of corrupt wordt bevonden, vliegt eruit, beloofde hij.

Salazar wees de Congresleden er wel op dat Amerika zal doorgaan met boren in de Golf van Mexico, omdat het de energie hard nodig heeft. 30 procent van de Amerikaanse olie komt hier vandaan.

Olievlek in de Golf van Mexico. (Reuters) Beeld
Olievlek in de Golf van Mexico. (Reuters)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden