Oktober-revolutie nieuwe stijl

Terwijl de westerse beleggers tien jaar na de beurscrash sidderen voor de beruchte oktober-maand, maken de nieuwe kapitalisten in Moskou zich op voor de nieuwe oktoberrevolutie....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Westerse beleggingsinstellingen, die op de nieuwe opkomende markten actief zijn, voelen zich hierdoor gedwongen op grote schaal Russische aandelen te kopen. Zij willen het risico niet lopen dat ze de komende tijd een slechter resultaat halen dan de index. Veel fondsen zijn zelfs verplicht de weging van de index te volgen.

Op 1 november zal de Russische aandelenmarkt voor 4 procent meewegen in de index van de Wereldbank, de IFC Investible Index. In de Emerging Market-index van de bank Morgan Stanley zal de Russische aandelenmarkt zelfs voor 6 procent meewegen. Fondsen die deze indexen als benchmark (meetlat) hebben - en dat zijn ze bijna allemaal - beschouwen de beurs van Moskou nu als noodzakelijk jachtgebied.

De Russische aandelenmarkt heeft al een spectaculaire hausse achter de rug. Sinds begin dit jaar zijn de koersen met meer dan 200 procent gestegen. Ter vergelijking; de beurs van Amsterdam staat sinds 1 januari bijna 50 procent hoger en die van New York bijna 30 procent.

Portefeuille-beheerder René van der Zeeuw van het Robeco EM-fonds vindt de Russische aandelenmarkt zeker niet overgewaardeerd, ook niet als bedacht wordt dat vorig jaar de koersen al verdubbelden. 'De koersstijgingen zijn terecht. Het risico dat beleggen in Rusland met zich meebrengt, is aanzienlijk verminderd', stelt Van der Zeeuw.

Rusland is het tijdperk van piramidefondsen ontgroeit. Ook is de periode achter de rug dat aandelen op straat werden verhandeld in ruil voor een fles vodka. De grootschalige privatiseringsoperaties zijn voorbij. En langzamerhand is de financiële stabiliteit teruggekeerd. De miljardair George Soros liet onlangs weten dat het tijdperk van het roverskapitalisme beëindigd is. 'In Rusland worden de rechten van de aandeelhouders gerespecteerd', liet hij weten.

De inflatie in Rusland is fors gedaald. In 1995 was de inflatie nog 198 procent. Vorig jaar daalde de inflatie al naar 48 procent en dit jaar zullen de prijsstijgingen niet boven de 15 procent uitkomen. 'Voor volgend jaar is het doel een inflatie van maximaal 10 procent. De gevolgen zijn merkbaar. De koers van roebel daalt nauwelijks meer', aldus Van der Zeeuw. 'Op dit moment moet 5800 roebel voor één dollar worden neergeteld.'

Het akkoord dat de Russische regering maandag sloot met de westerse banken over de aflossing van ruim 35 miljard gulden aan buitenlandse schulden, zorgde voor nieuwe euforie op de aandelenmarkten. De koersen klommen binnen enkele minuten met nog eens 9 procent.

Ondanks de enorme koersstijgingen is de Russische beurs niet echt duur geworden. De koers-winstverhouding - het aantal malen dat de met het aandeel gemaakte winst in de beurskoers past - is in Rusland twaalf. In Nederland en de VS ligt dit veel hoger. 'Russische aandelen zijn nog altijd relatief goedkoop. Probleem is alleen dat er van veel fondsen geen goede cijfers voorhanden zijn.' Van der Zeeuw stelt dat ook de beurs zelf professioneler is geworden.

De gefragmenteerde aandelenmarkten worden naar zijn zeggen langzamerhand vervangen door één centrale electronische beurs. Hierdoor neemt de liquiditeit toe. De kapitalisatie van deze beurs ligt nu rond de 150 miljard dollar; 'ongeveer even groot als de Zweedse of Spaanse beurs'.

Het Robeco EM-fonds heeft op dit moment 4 procent van het vermogen in Russische aandelen belegd. 'In vergelijking met vorig jaar is dat een verdubbeling', aldus Van der Zeeuw.

De keuze is echter beperkt. In slechts een tiental fondsen kan op dit moment werkelijk vlot op de beurs worden gehandeld. Veruit de meeste aandelen staan nog altijd op naam. Bij koop of verkoop moet de transactie in de aandelenregisters van het bedrijf zelf worden bijgeschreven. Indien het bedrijf in Moskou of St. Petersburg is gevestigd, gaat dat nog. Maar sommige grote energiebedrijven zitten nu eenmaal in de wildernis van Siberië. Die zijn in de winter alleen na een dagenlange tocht per hondenslee bereikbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden