Oininio dicht, alle personeel ontslagen

Spiritueel centrum Oininio gaat dicht. Alle negentig personeelsleden zijn ontslagen, maar de bedrijfsvereniging betaalt hun salaris tijdelijk door...

Van onze verslaggever

Oininio kampt al jaren met financiële problemen. Enkele weken geleden werd directeur

Ronald Jan Heijn failliet verklaard, maar de rechter besloot ontruiming met een maand uit te stellen.

Het personeel daagde hun werkgever begin vorig jaar nog voor de rechter om achterstallige salarissen op te eisen.

Sinds de opening van Oininio in 1993 begon Heijn nevenvestigingen in Groningen, Nijmegen en Roermond. Door geldgebrek zijn die alledrie gesloten.

Heijn, die zelf 32 miljoen gulden heeft geïnvesteerd in het bedrijf, hoopt nog steeds op een doorstart. Gesprekken met een potentiële geldschieter zouden vergevorderd zijn. De directeur denkt zijn bedrijf op 1 maart weer te openen. In elk geval een groot deel van het personeel zou dan weer aan de slag kunnen.

D. de Jager, regiobestuurder van de horecabond FNV, is minder hoopvol. 'Heijn praat al anderhalf jaar over een nieuwe investeerder. Eerst zien en dan geloven.' De vakbondsman twijfelt aan de managementkwaliteiten van de Oininio-directeur. 'Hij heeft wel creatieve ideeën, maar kan onvoldoende sturing geven', aldus De Jager.

De voorzitter van de ondernemingsraad E. Wybenga heeft wel alle vertrouwen in Heijn. 'Hij is een ontzettende idealist die nog steeds gaat voor zijn idealen. De OR ziet nog wel perspectief voor Oininio.' Volgens Wybenga zijn de werknemers teleurgesteld over het ontslag, maar verschaft het wel duidelijkheid.

Ook curator B. Mendel sluit de kans niet uit dat een groot gedeelte van het personeel binnenkort weer aan het werk kan. Dat ligt er volgens hem aan of zich nog veel nieuwe schuldeisers melden en hoe de onderhandelingen met de nieuwe investeerder verlopen.

'Binnen enkele dagen hoop ik te kunnen zeggen of de stekker er definitief uitgaat', aldus curator Mendel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden