Offshore bedrijf HFG ontslaat 450 van 770 werknemers

Het Nederlandse offshore bedrijf HFG (Heerema Fabrication Group), bouwer van onder meer olieplatforms op zee, ontslaat 450 van zijn 770 werknemers. De ontslagen vallen in Nederland, Groot-Britannië en Polen. In Nederland gaat het met 349 arbeidsplaatsen om bijna driekwart van het totaal aantal banen op het hoofdkantoor en de werven in Zwijndrecht en Vlissingen.

Minister Henk Kamp (R) van Economische Zaken tijdens zijn werkbezoek aan Heerema Fabrication Group in 2013Beeld anp

Door de daling van de olieprijs is de winning op zee van olie- en gas een probleemsector geworden. Bij de energiebedrijven en onder toeleveranciers als HFG vallen de laatste maanden duizenden ontslagen.

De overtollige werknemers van HFG zullen in fases vertrekken, steeds na afhandeling van lopende projecten. In een persbericht stelt het bedrijf dat de reorganisatie noodzakelijk is door de 'slechte marktomstandigheden' en de toegenomen concurrentie in de olie- en gasindustrie. Ook in de windindustrie, een ander werkgebied van het bedrijf, is sprake van dalende prijzen en steeds slechtere zakendeals.

Door de kostenbesparing kunnen de werven in Zwijndrecht, Vlissingen, het Britse Hartpool en het Poolse Opole open blijven, aldus de verklaring. Bij die bedrijven worden grote stalen structuren gebouwd voor de buitengaatse winning van olie- en gas. De innovatieafdeling van het bedrijf wordt niet getroffen door bezuinigingen. Op termijn zal het aantal opdrachten volgens het bedrijf weer toenemen.

Ook concurrenten van HFG brachten hun personeel al onheilstijdingen. Scheepsbouwer Royal IHC kondigde onlangs ook al, voor de tweede keer dit jaar, honderden ontslagen aan bij gebrek aan opdrachten. In juli maakte baggeraar Boskalis bekend dat het 650 medewerkers - van wie 150 in Nederland - worden ontslagen. Bij bodemonderzoeker Fugro verdwenen al 2.500 arbeidsplaatsen, waarvan zo'n 60 in Nederland zwijgen.

Vakbond FNV verwijt de bedrijven dat het in de voorspoedige jaren 2013 en 2014, toen honderden miljoenen winst werden gemaakt, te aardig is geweest voor de aandeelhouders. Die kregen in die jaren op grote winstuitkeringen. Volgens de bond grijpen de bedrijven de moeilijke marktomstandigheden aan om 'de positie van Nederlandse werknemers uit te hollen en werkgelegenheid uit Nederland weg te halen'.

In de Volkskrant noemde Peter Berdowski, bestuursvoorzitter van baggeraar en offshorebedrijf Boskalis, die verwijten 'tendentieuze prietpraat'. Volgens hem zaten veel werknemers werkeloos thuis, als gevolg van gebrek aan opdrachten. 'Bovendien zijn wij geen sociale werkplaats.'

HFG, een van de grootste offshore bedrijven van Nederland, werd opgericht in 1948. De huidige eigenaar Pieter Heerema is een zoon van de oprichter. Over vier dagen gaat de 65-jarige ondernemer van start in de Vendée Globe, de bekende solo-zeilrace rond de wereld. Hij heeft de leiding van de Heerema Group, het moederbedrijf van HFG, voor enkele maanden overgedragen. De voorbereidingen van de tocht op het zeilschip No way back begonnen een jaar geleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden