‘Offshore-bedrijf dwarsboomt oprichters ondernemingsraad’

De directie van het offshorebedrijf Allseas heeft volgens enkele werknemers sinds begin dit jaar hun pogingen een ondernemingsraad (OR) op te zetten getraineerd....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

‘Het is zorgelijk dat het bedrijf een OR niet ziet zitten. Het is technologisch een modern bedrijf, maar op het gebied van medezeggenschap is het blijven steken in de middeleeuwen’, zegt Gerti van Valkenburg, bestuurder bij CNV Bedrijvenbond, die door de OR-oprichter te hulp is geroepen.

Nadat de CNV-bond een ultimatum had gesteld, kreeg Van Valkenburg donderdag de toezegging van de advocaat van Allseas dat het bedrijf stappen zal zetten om een ondernemingsraad mogelijk te maken. ‘Ik wil nog wel zien ze het echt doen. Ik vraag me ook af of werknemers gezien de voorgeschiedenis zich nog kandidaat durven te stellen’, zegt Van Valkenburg.

Die voorgeschiedenis is niet alledaags. Van de vijf initiatiefnemers zijn nog slecht twee werkzaam bij Allseas.

De OR-oprichters willen niet met hun naam in de krant. Sommigen omdat ze bang zijn voor represailles, een ander omdat daarover afspraken zijn gemaakt in het kader van een afvloeiingsregeling. Allseas, dat met speciale schepen pijpleidingen op de zeebodem legt, wil niet inhoudelijk reageren op de aantijgingen. ‘Wij zullen de wet eerbiedigen wanneer dat aan de orde is’, is het enige dat Cees Kooger, hoofd juridische zaken bij Allseas, kwijt wil.

Het idee een OR op te richten, ontstond eind vorig jaar bij het ‘rokersgroepje’, ongeveer tien werknemers die regelmatig buiten al rokend stonden te discussiëren. Volgens de rokers kon de directie wel wat tegengas gebruiken. ‘De arbeidsvoorwaarden werden eenzijdig verslechterd. Om “marktconform” te zijn, vergelijken ze de arbeidsvoorwaarden van een florerend offshore bedrijf met de onderkant van de staalsector. Dat kan sommige oudere werknemers 500 euro per maandschelen’, aldus de aspirant OR-leden. De bedrijfsleiding moet de OR raadplegen bij zulke ingrijpende beslissingen.

De aspirant OR-leden verzamelden in drie weken naar eigen zeggen ongeveer honderdtwintig handtekeningen van werknemers die zich achter hun initiatief schaarden. Sindsdien poogt de bedrijfsleiding deze lijst in handen te krijgen.

‘Op sommige afdelingen werden de werknemers een voor een op het matje geroepen. Wie toegaf te hebben getekend, kreeg te horen dat zijn bonus werd ingetrokken’, aldus de ondernemingsraad in oprichting. De werknemers kregen de opdracht van de werkgever hun handtekening in te trekken.

De OR-oprichters namen een advocaat in de arm die hen hielp met het opstellen van een brief die ze op 6 februari afleverden bij de directie. Strekking: geef ons de gelegenheid een OR op te richten. Het is immers ons wettelijk recht. Maar een inhoudelijke reactie bleef uit.

Gesprekken met de directie, de eigenaar Edward Heerema en met het hoofd personeelszaken hadden evenmin effect. ‘De eigenaar zei dat hij geen zin had in een OR. Hij had van andere ondernemers gehoord dat een OR tijd vreet. En die tijd had hij niet: hij stak al zestien uur per dag, ook in het weekeinde, in de onderneming’, zeggen de aspirant OR-leden.

Van de groep initiatiefnemers is niet veel meer over. Een werknemer van 63 jaar kreeg het aanbod vervroegd met pensioen te gaan. Een ander die zag dat zijn arbeidsmarktbonus werd geschrapt en vertrok naar een andere werkgever. Twee andere werknemers zitten bij een onderdeel dat Allseas buiten de deur wil plaatsen. Zij vrezen dat ze binnen twee maanden op straat staan. ‘Het kan allemaal toevallig zijn, maar het zijn wel veel toevalligheden’, zegt CNV-bestuurder Valkenburg. Het laatste aspirant OR-lid kreeg op Tweede Pinksterdag een afkoopsom aangeboden als hij per direct zou opstappen. ‘Als het resultaat is dat er een ondernemingsraad komt, heb ik er vrede mee’, aldus een van de initiatiefnemers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden