Officieren ongerust over tekort Defensie

De officieren bij de krijgsmacht maken zich ernstige zorgen over het huidige financiële tekort bij Defensie. Volgens hen wordt door financieel wanbeheer de gevechtskracht van het leger bedreigd. Bovendien zijn ze niet gerust op de plannen van de politiek nog verder te bezuinigen op het departement.

De vier verenigingen voor de leidinggevenden binnen het leger en de reserveofficieren geven daarom woensdag samen een persconferentie, zo maakten ze maandag bekend. Volgens oud-bevelhebber Hans Couzy van de FVNO/MHB, voor officieren en middelbaar en hoger burgerpersoneel, is het nu het juiste moment in de formatieperiode om politiek Den Haag te waarschuwen voor de gevolgen van nieuwe bezuinigingen.

Minder geld


Op de VVD en de SGP na willen alle partijen minder geld uittrekken voor de krijgsmacht, stelde Couzy. Momenteel onderhandelen de VVD, PvdA, D66 en GroenLinks over paars-plus. De officieren vrezen volgens Couzy dat een compact regeerakkoord, waarin alleen de financiële kaders staan, slecht zal uitpakken voor de toekomst van Defensie. Wat de gevolgen voor het leger precies kunnen zijn, wilde Couzy maandag nog niet kwijt.

De officieren maken zich al lange tijd ongerust over het geldtekort bij Defensie. Couzy vindt dat de problemen bij Defensie amper naar buiten gebracht of gebagatelliseerd zijn door demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie). Volgens de generaal buiten dienst had dat te maken met de verkiezingen voor de gemeenteraad en daarna de Tweede Kamer.

Overschreden


Onlangs werd bekend dat Defensie het budget fors heeft overschreden, mogelijk met 100 miljoen euro, en de broekriem moet aanhalen. In een brief aan de Tweede Kamer meldde Van Middelkoop daarop dat het gaat om hogere kosten voor materieel en voor pensioenen en wachtgelden. De nieuwe bezuinigingen slaan op 2011 en houden in dat er minder gevaren, gevlogen en geoefend gaat worden. Eerder dit jaar had Defensie al tijdelijk de (kleinere) uitgaven opgeschort vanwege tegenvallers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden