Oester en fazant van de afhaalkerstman

Uit eten met kerst is deze keer voor velen te duur, maar thuis dineren met eten van een topkok is een uitkomst....

Topkok Hans van Wolde brengt de kerstdagen in bed door. Zijn restaurant Beluga in Maastricht is dicht, op verzoek van het personeel. Maar wie met kerst toch een diner van Beluga wil eten, kan er vandaag terecht voor Van Woldes kerstafhaalmenu. Mits hij vooraf besteld heeft natuurlijk.

'Ik ben al vijf jaar dicht met kerst', zegt Van Wolde. 'Vorig jaar vroegen gasten of ik geen afhaalmenukon maken. Dit jaar heb ik dat voor het eerst gedaan. Ik heb vijftig aanmeldingen gekregen. Niet slecht. Zo heb ik toch nog wat omzet.'

De Nederlander viert de kerst dit jaar thuis, als we de onderzoeksbureaus mogen geloven. De economische neergang drukt de stemming. We gaan minder op wintersport en mijden de restaurants. Ruim een kwart van de restaurants is met Kerstmis gesloten.

Maar wie thuis eet, hoeft zich niet te behelpen met moeders pappot. Het kerstafhaaldiner lijkt in zwang. Van Woldes kerstmenu met wilde fazant als pièce de résistance kost 65 euro. Wie het minder breed heeft kan terecht bij de Hema of de V & D. Voor het menu van de Hema hoeft niemand zich te schamen: oesters vooraf, gevolgd door coquilles en een gourmetschotel van vlees of vis. De La-Placerestaurants van V & D hebben onder andere fruits de mer, soep van bospaddestoelen en zalm in korstdeeg in de aanbieding.

Bij de warme gerechten loopt het dit jaar storm, zegt Wim Muller, staffunctionaris horeca van V & D. Salades lopen altijd goed. 'Maar de warme maaltijden zijn explosief gestegen. Ik denk dat we wel 35 procent meer verkopen dan vorig jaar.' Bij zeventig V & D's in het land kunnen klanten vandaag hun kersteten ophalen.

Ook restaurants hebben de thuisblijvers ontdekt. Restaurant Aubergine van chefkok Paul Pollux in het Limburgse Steyl is in tegenstelling tot Van Wolde wel open met kerst. Het restaurant zit beide dagen vol.

Tussendoor kookt Pollux dertig afhaalmenu's. 'Vier gangen voor 45 euro, inclusief wijn, brood en boter.'

Mensen vinden het leuk om thuis te koken, zegt Pollux. 'Een beetje de kok uithangen, dat doen ze graag.' Met zijn menu wordt zelfs de grootste kluns een keukenprins. Het hoeft alleen te worden opgewarmd.

Het Wapen van Wychen pakt het iets eenvoudiger aan met vier gangen voor 26,50 euro. 'Het loopt hartstikke goed', zegt eigenaresse Manon Christodoulis. 'Mensen blijven liever thuis, maar ze willen wel een fatsoenlijk kerstdiner eten.' Het Wapen van Wychen heeft tweehonderd afhaalmenu's verkocht. Thuisblijven is een stuk goedkoper dan uit eten. Het kerstdiner in het restaurant kost 40 euro. 'Als je met zijn tienen bent, scheelt dat nogal.'

In Friesland bieden vier restaurants gezamenlijk een afhaalmenu aan. Vorig jaar zijn ze ermee begonnen, aldus Jan Gerard van der Wal van Sir Sèbastian in Heerenveen. 'We huren samen een keuken en maken een diner klaar dat je bij alle vier de restaurants kunt afhalen. Dit jaar doen we bijna vijfhonderd menu's.'

Dick van der Klis van restaurant de Poort in De Lier is een veteraan in de kerstafhaalmenu's. 'Ik doe het al tien jaar. Het is begonnen omdat we met kerst altijd dicht waren, maar de gast thuis toch wilden laten genieten.'

Van der Klis verkoopt ongeveer 260 afhaalmenu's. Het hoofdgerecht dit jaar is reebiefstuk. 'Daar was vraag naar. We hebben ook opmerkelijk veel ganzenlever verkocht.' Iedereen krijgt een handleiding en een werkschema mee. 'Dat heb ik door de buurvrouw laten uittesten.'

Dat wil niet zeggen dat Van der Klis zelf met Kerstmis onder de boom kan gaan zitten met een glaasje. 'We staan altijd stand-by voor problemen. Je vergeet ook altijd wel wat. Dat bezorgen we na.'

Het is het ei van Columbus, vindt Van der Klis. 'We groeien nog elk jaar. Alleen vorig jaar hebben we een deuk gehad. Ik denk dat ik het ook ga doen met Pasen en moederdag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden