OESO wil afschaffing hypotheekrenteaftrek

De fiscale aftrek van de hypotheekrente moet geleidelijk worden afgeschaft. Deze regeling is een van de oorzaken van de grilligheid van de Nederlandse economie....

De OESO oppert het eigen huis en de aan de hypotheek gekoppelde levensverzekeringen te belasten door ze onder te brengen in Box III. De waarde van het eigen huis wordt daardoor belastbaar met de vermogensrendementsheffing. Om de klap van zo'n ingreep op de woningmarkt te verzachten, zou de ingreep alleen moeten gelden voor nieuwe huiseigenaren.

Voor de huidige belastingaftrek van de hypotheekrente heeft de OESO geen goed woord over. De miljardenverslindende subsidieregeling houdt de belastingtarieven hoog, bevoordeelt de hoogste inkomens, beperkt de mobiliteit van eigen-woningbezitters en verstopt de woningmarkt. De kosten van de huidige aftrekregeling zouden beter besteed kunnen worden aan het verlagen van de belastingheffing op arbeid.

In Nederland zijn de huizenprijzen tussen 1991 en 2002 het hardst gestegen van alle OESO-landen. In Nederland leidt een stijging van het inkomen tot onevenredig hogere huizenprijzen. Een toegenomen vraag op de huizenmarkt heeft immers geen effect op het aanbod, omdat de bouw van nieuwe woningen een buitengewoon moeizaam proces is door toenemende en steeds ingewikkelder regelgeving.

Dezelfde oorzaken die in de tweede helft van de jaren negentig leidden tot een bovengemiddeld hoge groei van de economie zijn nu verantwoordelijk voor een diepere recessie dan elders in het OESO-gebied. Tien jaar geleden werd de economische groei aangejaagd door de explosieve stijging van de huizenprijzen en de aandelenkoersen. Daarnaast kwam er nog extra koopkracht vrij doordat pensioenfondsen hun premies verlaagden en de koers van de euro ten opzichte van de dollar tot een dieptepunt daalde.

Al deze voordelen zijn in nadelen omgeslagen. De huizenprijzen stijgen nog maar mondjesmaat, de beurzen zijn ingeklapt, pensioenfondsen hebben hun premies drastisch verhoogd om tekorten aan te vullen en de koers van de euro is tot grote hoogte gestegen. Dat is de verklaring voor het grillige patroon van de economische ontwikkeling in Nederland in de afgelopen tien jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden