OESO veroordeelt Russisch beleid

Rusland moet bij het verder ontwikkelen van zijn economie meer vertrouwen op wetgeving en minder op overheidsingrijpen. Dat is de voornaamste conclusie die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) trekt in een vernietigend rapport over de economische ontwikkelingen in het land....

ANP

Het rapport is maandag gepubliceerd. ‘Leemtes, inefficiëntie en corruptie in alle geledingen van de regering vormen de grootste obstakels voor verdere vooruitgang in het hervormen van Rusland’, zo schrijft de OESO.

De denktank heeft in zijn rapport scherpe bewoordingen gebruikt. Rusland wordt onder meer een ‘zwakke staat met sterke machthebbers’ genoemd. De OESO zegt dat de regering van Rusland ‘afdrijft van een regering die op basis van wetgeving werkt naar een regering die zich opnieuw aan het bemoeien is met de economie’.

Moskou moet de regering een rol geven die past in een economie gebaseerd op vrije marktverhoudingen, een rol die ze in staat is te spelen en die ze bereid is te spelen.

Het rapport verschijnt in de week waarin het Kremlin probeert een meerderheidsbelang te heroveren in Gazprom, de grootste gasproducent van de wereld. Gazprom is in de ogen van de OESO door zijn machtspositie een bedrijf dat verdere hervormingen in de Russische economie in de weg staat.

Niet alleen in de gassector zou Moskou markthervormingen moeten stimuleren, maar ook in de elektriciteitssector, de spoorwegen en de bankwereld. Moskou moet een scheiding aanbrengen tussen zijn rol als toezichthouder en zijn rol als eigenaar van bedrijven in die sector.

Kritiek heeft de OESO ook op het optreden van Moskou in de affaire-Joekos. Ooit was dat de grootste oliemaatschappij van het land, maar de voormalig topman Chodorkovski is inmiddels veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar en de onderneming is verlamd door een achterstallige belastingaanslag van omgerekend 27,2 miljard dollar.

Veel moet nog gebeuren wat de hervormingen betreft, zo stipt de OESO aan, en van Rusland mag niet worden verwacht dat ze alles tegelijk aanpakt.

Moskou zou moeten inzetten op een tweesporenbeleid, met aan de ene kant de hervorming van de regering en het gerechtelijke systeem en aan de andere kant het afbreken van obstakels voor het bedrijfsleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden