OESO neemt opkomende economieën in de arm

PARIJS (ANP) - De OESO, denktank van dertig industrielanden, gaat in gesprek met opkomende markten als China, India en Rusland. De besprekingen zouden op termijn kunnen leiden tot een lidmaatschap van deze landen. Dat bleek woensdag op een ministersbijeenkomst van de OESO in Parijs.

Staatssecretaris Karien van Gennip (Economische Zaken) toonde zich tevreden over de uitkomst van het overleg. Volgens haar is het van groot belang dat de OESO de betrokken landen in de arm neemt. ,,Op deze manier blijft de OESO relevant'', aldus de bewindsvrouw. Een volwaardig lidmaatschap van deze landen is nu nog niet aan de orde omdat ze nog niet aan alle eisen voldoen.

Economische verschuivingen

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) werd ruim veertig jaar geleden opgericht door een groep landen die indertijd samen goed waren voor ongeveer 80 procent van de wereldeconomie. Door economische verschuivingen nemen de huidige dertig lidstaten inmiddels niet meer dan 60 procent voor hun rekening. ,,Als sterk groeiende economieën als China buiten de OESO blijven. gaat dat percentage nog verder omlaag naar 40'', aldus Van Gennip.

Nederlands initiatief

Op initiatief van onder meer Nederland zal de nieuwe secretaris-generaal van de OESO, de Mexicaan Angel Gurria, in overleg treden met een aantal opkomende economieën. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Douste-Blazy, zei eerder dat het over een jaar duidelijk moet zijn welke landen de OESO wil toelaten als lid.

De bijeenkomst in Parijs stond verder in het teken van het moeizame overleg over een vrijere wereldhandel. Er werd niet concreet onderhandeld, maar wel toonden de belangrijkste spelers in het handelsoverleg zich doordrongen van de noodzaak om snel vooruitgang te boeken. De besprekingen moeten leiden tot het wegnemen van handelsbelemmeringen in de landbouw, industrie en dienstensector.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden