OESO: groei wereldeconomie meer in evenwicht

PARIJS (ANP) - De wereldeconomie zal dit jaar en in 2008 een gezonde expansie laten zien. De groeiverschillen tussen belangrijke regio's zoals de Verenigde Staten en de eurozone worden daarbij steeds kleiner. De kans op een stijgende inflatie is de afgelopen tijd wel toegenomen.

Dat zijn de belangrijkste conclusies in een halfjaarlijks rapport met groeiprognoses van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De OESO is een denktank waarbij dertig industrielanden zijn aangesloten. De zogeheten Economic Outlook werd donderdag in Parijs gepubliceerd.

De OESO-landen zullen dit jaar een gemiddelde economische groei laten zien van 2,7 procent. Dat is een half procentpunt minder dan de 3,2 procent van vorig jaar. Voor volgend jaar voorziet de OESO een groei van eveneens 2,7 procent. Daarbij gaat een belangrijke impuls uit van groeimarkten als China en India.

VS doet stap terug

De Verenigde Staten doen dit jaar een stap terug, als gevolg van de afkoeling op de huizenmarkt. De groei komt dit jaar op 2,1 procent na 3,3 procent vorig jaar. Volgend jaar zal de groei weer toenemen en uitkomen op 2,5 procent. In de eurozone zal de groei dit jaar 2,7 procent bedragen en volgend jaar 2,3 procent. Ook Japan komt aardig mee met een groei van 2,4 procent in 2007.

Het evenwicht manifesteert zich ook op de arbeidsmarkt, in lijn met de economische groei. In het huidige economische klimaat bestaat wel de kans dat de inflatie toeneemt. De OESO wijst erop dat de prijzen van grondstoffen zoals olie en industriegoederen recentelijk zijn toegenomen. Een andere factor is dat vakbonden bij een lage werkloosheid hogere looneisen kunnen gaan stellen. Van dat laatste is tot nu toe overigens nog niet zo veel te merken, aldus het rapport.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden