OESO: einde van de recessie is nabij

OESO: werkloosheid stijgt overigens nog wel...

Van onze verslaggever Ayolt de Groot

AMSTERDAM De wereldeconomie ontworstelt zich sneller aan de recessie dan verwacht. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een donderdag gepubliceerd rapport. De economieën van de Verenigde Staten en de eurozone zullen al dit kwartaal weer gaan groeien.

Volgens de OESO krimpt het gecombineerde inkomen van de zeven grootste industrielanden dit jaar met gemiddeld 3,7 procent. Dat is minder hard dan de krimp van 4,1 procent die in juni nog werd verwacht.

Aanleiding voor de rooskleuriger vooruitzichten zijn onder meer het herstel van de aandelenbeurzen, de daling van interbancaire rentes en de tekenen van stabilisering op de Britse en Amerikaanse huizenmarkten. Ook het zogeheten voorraadeffect lijkt af te nemen, stelt de OESO.

Bij het uitbreken van de crisis trapten bedrijven hard op de rem. Ze besloten eerst hun voorraden af te bouwen, alvorens deze weer aan te vullen. Dat had een acute vraaguitval tot gevolg, waardoor de afgelopen maanden de economische groei flink werd afgeremd.

Het gecombineerde inkomen van de eurolanden zal al dit kwartaal heel voorzichtig weer gaan toenemen, zo stelt de OESO; met 0,08 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. In het vierde kwartaal zet het herstel door, en bedraagt de kwartaal-op-kwartaal-groei 0,5 procent. De gemiddelde krimp over 2009 zou daarmee uitkomen op 3,9 procent. Eerder werd nog een min van 4,8 procent verwacht.

De VS herstellen sneller dan Europa. De Amerikaanse economie groeit in het derde en vierde kwartaal met resp. 0,4 en 0,6 procent, verwacht de OESO, waarmee het gemiddelde over 2009 uitkomt op 2,8 procent krimp.

De Europese Centrale Bank (ECB) stelde zijn verwachtingen donderdag eveneens naar boven bij. De ECB is iets voorzichtiger dan de OESO en denkt dat de eurolanden dit jaar met gemiddeld 4,1 procent krimpen. In 2010 zal de euro-economie vervolgens met 0,2 procent groeien, waar eerder nog een min van 0,3 procent werd voorzien.

Hoewel het licht aan het einde van tunnel in zicht lijkt, zijn er volgens Jorgen Elmeskov, topeconoom bij de OESO, nog genoeg redenen voor zorg. ‘Het soort herstel dat wij voorzien, is zwak van aard’, zei hij. ‘Het is niet zo dat alle problemen nu achter ons liggen.’

Elmeskov wees onder meer op de nog altijd stijgende werkloosheid, waardoor de consumentenbestedingen nog lang laag zullen zijn. Het herstel is bovendien deels kunstmatig, omdat het voor een groot deel te danken is aan de vele stimuleringsmaatregelen die overheden de afgelopen maanden hebben genomen.

Regeringen en centrale banken moeten er langzamerhand over na gaan denken hoe zij deze maatregelen denken terug te draaien. Al mag dit niet te snel gebeuren, waarschuwde Elmeskov: de stimuleringsprogramma’s zijn zeker nog tot ver in 2010 nodig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden