OESO adviseert forse renteverhoging in VS

De centrale bank van de Verenigde Staten moet de rente vóór het einde van de zomer met een vol procentpunt verhogen van 6 naar 7 procent....

Van onze verslaggever

Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale bank, vergadert volgende week dinsdag en woensdag met het bestuur van de bank over de Amerikaanse rente. Op de financiële markten overheerst de verwachting dat hij het OESO-advies snel in praktijk zal brengen. Iedereen houdt rekening met een renteverhoging van tenminste 0,25 procentpunt van 6 procent naar 6,25 procent. Gevreesd wordt dat Greenspan de rente in één stap met 0,5 procentpunt zal verhogen.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren de rentetarieven in de eurozone niet veranderd. Het belangrijkste Europese rentetarief, de herfinancieringsrente, blijft daardoor staan op 3,75 procent.

De financiële markten rekenden er ook niet op dat Wim Duisenberg, de ECB-president, in actie zou komen. Enkele weken geleden verhoogde hij de rente al met 0,25 procentpunt. Het niveau van de Europese inflatie is niet zo hoog dat op zo'n korte termijn een tweede verhoging noodzakelijk was.

De bankpresident was donderdag met zijn bankraad bijeen voor de tweewekelijkse vergadering. Bij deze vergadering gaf hij zoals elke maand een persconferentie om het ECB-beleid toe te lichten. De euro veranderde nauwelijks van koers door het rentebesluit. De munteenheid noteerde 0,9080 dollar tegen 0,9055 tijdens de ochtendhandel.

Deze wisselkoers wordt voor een groot deel bepaald door de economische groei in de VS. De OESO verwacht dat de groei van de Amerikaanse economie dit jaar 4,5 procent zal bedragen. Dat is ruim boven de 3,5 procent waarmee de economie kan groeien zonder dat de inflatie toeneemt.

Er zijn al tekenen die wijzen op meer geldontwaarding, aldus de OESO. De organisatie wijst op de stijging van de importprijzen en de kosten voor arbeid. Met een groei van de vraag die eigenlijk te groot is, is het nodig dat de centrale banken de monetaire teugels aanhalen, zo staat in het rapport.

De OESO hoopt dat Greenspan de rente in de komende maanden in enkele stappen minstens van 6 naar 7 procent verhoogt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden