Oekraïense ontvoerders laten cryptohandelaar vrij na betaling 830 duizend euro aan bitcoin

Ontvoerders in Oekraïne hebben de werknemer van een Britse beurs in cryptomunten vrijgelaten na de betaling van ruim 830 duizend euro in bitcoins (bij de huidige koers 73 stuks). Dat heeft een adviseur van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kiev gezegd tegen persbureau Reuters. Het slachtoffer, de bitcoin-expert Pavel Lerner (40), werd dinsdag in Kiev door zes gewapende mannen weggevoerd in een bestelbusje met gestolen kentekenplaten.

73 bitcoin losgeld werd er betaald voor de bankier. Foto afp

Lerners werkgever, EXMO Finance in Polegate, een gehucht in het zuiden van Groot-Brittannië, wil geen details geven over de ontvoering of het losgeld. 'Wij constateren dat de berichten over de kidnapping van Pavel zijn gebaseerd op geruchten die het officiële onderzoek kunnen belemmeren', aldus EXMO in een verklaring op zijn website. 'Om die reden onthouden wij ons voorlopig van elk commentaar of suggesties over onze eigen versie van wat zich mogelijk heeft afgespeeld.'

Losgeld

Ook van Lerner zelf zijn voorlopig geen verklaringen te verwachten, stelt EXMO. 'Hij is nu in veiligheid en hem is geen fysiek leed toegebracht. Niettemin is Pavel flink van streek.'

Het is vooral onduidelijk wie het losgeld zou hebben betaald. Het werk dat Lerner voor EXMO deed, bood hem geen toegang tot de rekeningen van de gebruikers, aldus het bedrijf. EXMO heeft 900 duizend geregistreerde klanten die zijn software gebruiken om bitcoins te kopen of te verkopen. EXMO is een van de weinige plekken waar bitcoins zijn om te wisselen in Russische roebels.

Het bedrijf had donderdag laten weten dat het doelwit was geweest van een denial of service-aanval (voluit: distributed denial of service, DDOS). Bij zo'n digitale belegering worden de servers van een bedrijf overspoeld met verzoeken om informatie, zodat zijn website of diensten onbereikbaar worden. Het is te vergelijken met een postkantoor dat wordt overspoeld met onbestelbare post zonder afzender. Het is onduidelijk of er een verband is tussen de ontvoering en het DDOS-bombardement.

Dark web

De vraag is nu wat de ontvoerders met het losgeld gaan doen. Bitcoins zijn populair onder criminelen omdat betalingen in volstrekte anonimiteit gebeuren. Een ontvanger wordt pas zichtbaar als hij zijn bitcoins tegen echte valuta inwisselt, omdat het geld dan naar een rekening op naam wordt overgemaakt of wordt verzilverd in een bitcoin-automaat die uitbetaalt in echte valuta.

Criminelen gebruiken meestal het dark web om gestolen of via afpersing verkregen bitcoins wit te wassen. Het dark web is een deel van internet dat slechts bereikbaar is met speciale browsers, die de identiteit en de locatie van bezoekers verhullen, wat opsporing vrijwel onmogelijk maakt. Op het dark web zijn marktplaatsen te vinden waar illegaal wordt gehandeld in drugs, wapens, kinderporno en software voor cyberaanvallen.

In juni nam de Nederlandse politie in het diepste geheim het beheer over van een van die marktplaatsen, Hansa. Zo kon de politie meekijken naar de illegale handel in drugs en tienduizend Europese adressen waar drugs is bezorgd overdragen aan Europese politieorganisatie Europol.

Afkopen

Het is niet de eerste keer dat ontvoerders eisen dat het losgeld in bitcoins wordt voldaan. Er zijn bendes actief die via computervirussen of gekraakte websites de data op computers van bedrijven, ziekenhuizen en particulieren versleutelen en zo in gijzeling houden. Slachtoffers krijgen hun data pas terug als de criminelen in bitcoins betalen. Begin deze maand weigerde het stadsbestuur van de Amerikaanse stad Mecklenburg om op die manier gegijzelde data vrij te krijgen, nadat zijn computers met 'ransomware' waren besmet en op slot waren gezet.

Onlangs onthulde Paul Taylor, de cyberbeveiligingsexpert van de Britse tak van accountantsbureau KPMG, dat sommige bedrijven al een voorraadje bitcoins aanleggen om cybercriminelen eventueel te kunnen afkopen.


De cryptokoorts begint pandemische vormen aan te nemen

Het houdt veel bitcoinbezitters uit de slaap: ooit aangeschaft, beetje vergeten en nu de koers door het dak gaat, ben je het wachtwoord van je digitale portemonnee kwijt. En je kunt nergens een nieuw aanmaken.

De bitcoin doorloopt alle stadia van een klassieke financiële bubbel: wanneer volgt de crash? Het is wachten op de duizelingwekkende koersval.

Rotterdams softwarebedrijf vervangt in zijn kerstpakket de jaarlijkse fles wijn voor een stukje cryptomunt
Het is weer eens wat anders dan het jaarlijkse flesje wijn, de kalender, het zakje gezouten cashewnoten of cranberry-paté in feestelijke verpakking: het Rotterdamse softwarebedrijf VI Company trakteert zijn relaties en werknemers in de aanloop naar de feestdagen op de cryptomunt ether. Of beter gezegd: een klein stukje van een ether. Het bedrijf wil werknemers met dit onorthodoxe kerstpresentje wat praktijkervaring met de ether en de achterliggende techniek laten opdoen.

Digitale bankovervallers ruiken hun kans nu bitcoin door het dak gaat
Met de gigantische koersstijgingen van de bitcoin wordt het steeds aantrekkelijker deze cryptomunten te stelen. Online marktplaatsen zijn het ideale doelwit. Bij een nieuwe hack is voor tientallen miljoenen aan bitcoins buitgemaakt. Beveiliging is de achilleshiel van cryptobedrijven. (+)

Ondanks de dip in de bitcoinkoers blijft die torenhoog. Moet u nu zelf ook gaan delven? Acht vragen en antwoorden.

Meer over