Obama komt met agressief economisch plan

De aanstaande Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdag in zijn wekelijkse radiotoespraak een agressief actieplan aangekondigd voor de redding van de economie.

ANP/RTR/DPA

De Democraat wil in wegen en spoor investeren op een schaal die sinds de jaren ‘50 van de vorige eeuw niet meer is overtroffen. Obama gaat op 20 januari aan de slag als president van de Verenigde Staten van Amerika.

‘Wij hebben daden nodig - en wij hebben nu daden nodig’, aldus de president in spe. Obama herhaalde verder dat hij het energieverbruik door de Amerikaanse overheid fors wil terugdringen en dat hij 2,5 miljoen nieuwe banen wil creëren. De opvolger van de huidige president, George W. Bush, wil verder geld steken in zonne-energie, betere ziekenhuizen, schoolgebouwen en breedbandinternet. Maar Obama waarschuwt tevens: ‘Er zijn geen snelle en eenvoudige oplossingen voor deze crisis.’

Een dag eerder werd bekend dat werkgevers in de Verenigde Staten in november 533.000 banen hebben geschrapt. Dat betekent de grootste achteruitgang in werkgelegenheid in een maand sinds 1974. Economen waarschuwen al voor de ergste en langste recessie in de VS sinds de Tweede Wereldoorlog.

Velen vinden dan ook dat er nog voor het begin van de ambtstermijn van Obama tot nieuwe steunmaatregelen voor de noodlijdende Amerikaanse economie moet worden besloten. Democratische Congresleden en het Witte Huis van de vertrekkende president Bush vervolgen dit weekeinde hun gesprekken over overheidssteun aan de Amerikaanse autofabrikanten General Motors, Ford en Chrysler. Definitieve consensus over de hulp is er nog niet, aldus zaterdag een woordvoerder van het Witte Huis.

Vrijdagavond lieten anonieme leden van het Congres nog weten dat er overeenstemming was bereikt en dat de producenten 15 tot 17 miljard dollar zouden ontvangen. Een akkoord zou onder handbereik zijn, omdat de partijen het eens waren geworden dat het geld in eerste instantie afkomstig zou zijn uit een potje van het ministerie van Energie.

Maar de woordvoerder van het Witte Huis wilde alleen bevestigen dat er overeenstemming was over het feit dat de ‘autoproducenten een geloofwaardig plan om te overleven’ moeten hebben voordat ze in aanmerking komen voor hulp.

De ‘Grote Drie’ hadden gevraagd om 34 miljard dollar. Het bedrag van 15 tot 17 miljard dollar dat in de wandelgangen wordt genoemd, is volgens de Democraten in ieder geval toereikend om de tijd te overbruggen totdat Obama in januari Bush vervangt. Dan kan een nieuw reddingsplan voor de auto-industrie worden opgesteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden