'Obama heeft vrije val economie VS gestuit'

Economen voorzichtig optimistisch over herstel...

amsterdam Steeds meer Amerikaanse economen zien licht aan het einde van de tunnel. Vaak zijn ze gelieerd aan de regering-Obama, maar ook kritische economen zoals Paul Krugman denken dat het ergste achter de rug is.

‘Het is goed mogelijk dat we achteraf concluderen dat de recessie in juli, augustus of misschien september ten einde kwam’, zei de 56-jarige Nobelprijswinnaar in een interview met persbureau Bloomberg. Dat betekent volgens Krugman echter niet dat alles weer wordt zoals vroeger, voor de crisis. Hooguit dat de vrije val van de economie is gestuit.

Ook Laura Tyson, een economisch adviseur van Obama, zei dit weekeinde dat de Verenigde Staten ‘mogelijk aan het begin van de opgang staan’.

De grote vraag die economen proberen te beantwoorden, is of het stoppen van de vrije val te danken is aan het omvangrijke investeringsplan van de regering Obama. Hebben de 787 miljard dollar die de overheid heeft toegezegd te investeren enig effect gehad?

De meeste Republikeinen menen van niet. Zij eisten ook dit weekeinde bij monde van Mitch McConnell, leider van de Republieken in de Senaat, dat Obama stopt met geld uitgeven, nu de economie uit zichzelf lijkt te herstellen.

Paul Krugman daarentegen denkt dat door de investeringen van Obama een miljoen banen zijn gered. Hij vindt, net als Tyson, wel dat er nog meer geld in de economie moet worden gepompt in de vorm van investeringen in de infrastructuur. Ook lokale overheden moeten geld krijgen, vindt Krugman.

Obama heeft tot nu toe vooral belastingverlagingen doorgevoerd, omdat dat het snelst resultaat oplevert. Dat heeft volgens de meeste Amerikaanse economen wel enig effect – schattingen komen uit op zo’n 1 procentpunt economische groei in het tweede kwartaal –, al wordt dat enigszins gedempt doordat Amerikanen tegelijkertijd meer gaan sparen. Ook is de vraag hoe duurzaam deze economische groei is. Bij de vorige forse belastingverlaging, door Obama’s voorganger Bush, werd de economie slechts tijdelijk aangejaagd om een paar maanden later alweer weg te zakken.

De regering-Obama wijst op de investeringen in infrastructuur, die wat langzamer op gang komen, maar de komende maanden hun vruchten zullen afwerpen.

Het is achteraf welhaast onmogelijk om te bepalen of Obama’s plannen hebben gewerkt. Tegelijkertijd heeft de Fed immers ook vele honderden miljarden in de economie gepompt. ‘Als je kijkt naar alle andere maatregelen, is het moeilijk te geloven dat de stimuleringsmaatregelen van Obama enig effect hebben gehad’, zei Donald Marron, economisch adviseur van George Bush tegen The New York Times.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden