NVWA neemt illegaal krokodillenleer in beslag bij inval peperdure modezaak

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben deze week 105 kledingstukken afgevoerd uit een peperdure Amsterdamse modezaak. Het gaat om schoenen, jassen, riemen, rokken en accessoires. In de kledingitems is leer van beschermde uitheemse dieren verwerkt: krokodillen, pythons en anaconda's.

John Wanders
In maart werd de gevel van Karmaloog beklad met oranje verf. Beeld Hollandse Hoogte / Dingena Mol
In maart werd de gevel van Karmaloog beklad met oranje verf.Beeld Hollandse Hoogte / Dingena Mol

De eigenaren worden verdacht van overtreding van de Wet natuurbescherming. Hun pogingen om te voorkomen dat de kleding zou worden afgevoerd, strandden deze week bij de rechtbank Amsterdam. Uit de gisteren gepubliceerde uitspraak van de Amsterdamse voorzieningenrechter blijkt dat de NVWA al op 8 maart van dit jaar in de winkel 133 kledingartikelen van twijfelachtig herkomst aantrof.

De zaak kwam aan het licht nadat de douane op Schiphol in mei vorig jaar bij een invoercontrole onregelmatigheden had vastgesteld. 'We kwamen huiden tegen bestemd voor dat bedrijf. En daar klopten de papieren niet van', zegt een NVWA-woordvoerder. Het onderschepte pakket was afkomstig uit Thailand en bevatte twaalf vellen leer van de Siamese krokodil.

Leer van beschermde diersoorten mag alleen verhandeld worden als de dieren in de Europese Unie zijn gekweekt of zijn ingevoerd conform de conventie inzake internationale handel in bedreigde uitheemse dieren en planten (CITES). De eigenaren van de betrokken winkel hebben drie maanden de tijd gehad om de vereiste EU-certificaten en CITES-vergunningen te overleggen. Ze konden uiteindelijk slechts voor vijf paar schoenen de legale herkomst van het gebruikte leer aantonen, blijkt uit de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Illegaal leer

Slagen ze er alsnog in om de vereiste documenten te overleggen voor de 105 door de NVWA ingenomen artikelen, dan kunnen ze die spullen terugkrijgen. Tot die tijd gaan de autoriteiten ervan uit dat het gebruikte krokodillen- en slangenleer illegaal is verkregen. Van de 133 in maart aangetroffen artikelen waren er bij een tweede controle door de NVWA 28 niet meer aanwezig.

Karmaloog

De instanties hebben niet bekendgemaakt welke modewinkel het betreft, maar blijkens foto's die de NVWA heeft verspreid bij het persbericht gaat het om de in februari geopende kledingzaak Karmaloog in de chique Amsterdamse P.C. Hooftstraat. Op de foto's is dezelfde groene instapper van slangenleer te zien die op de website van Karmaloog wordt aangeprezen als een unieke schoen van 100 procent pythonleer.

Karmaloog gaat er prat op dat het zelfontworpen handgemaakte artikelen verkoopt die de klant een 'koninklijk, zelfbewust en trots gevoel' geven, alsook 'de ultieme ervaring van luxe'. Op sociale media heeft Karmaloog foto's geplaatst waarop de twee eigenaren poseren met bekende vermogende klanten. Onder meer topvoetballers Mario Balotelli (Nice), Quincy Promes (Spartak Moskou) en Marco van Ginkel (PSV) zijn te zien, gehuld in de leren kleding van Karmaloog.

Jasjes van het modemerk kosten tot 100 duizend euro per stuk. Eind maart, ruim een maand na de opening van de winkel, werd de gevel van het pand aan de P.C. Hooftstraat beklad met oranje verf. Wie dat heeft gedaan en of het daarbij ging om een actie van boze dierenactivisten, is onduidelijk.

'Al onze spullen zijn gecertificeerd, al onze producten zijn legaal', zegt eigenaar Nezir Yozgat woensdag in een reactie. 'Alles wordt aangevochten.' Verder wilde hij niets kwijt.

Overigens lopen ook consumenten die bijvoorbeeld een pythonjasje van onduidelijke herkomst dragen een risico. Ook zij moeten desgevraagd een certificaat kunnen tonen waaruit blijkt dat het voor hun jasje gebruikte leer legaal is. Kunnen zij dat niet, dan hebben ze een probleem. 'Het is voor ons niet relevant of het in bewaring genomen artikel een tientje heeft gekost of 100 duizend euro', zegt de NVWA-woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden