NVM: overspannen huizenmarkt Amsterdam is aan het 'droogkoken'

Dwars tegen de landelijke trend in is het aantal woningtransacties in Amsterdam de afgelopen drie maanden gedaald. Met zijn hoge huizenprijzen en beperkte nieuwe aanbod van koopwoningen is de overspannen Amsterdamse woningmarkt aan het 'droogkoken'. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in haar vanochtend vrijgegeven overzicht van nieuwste cijfers en trends op de huizenmarkt.

John Wanders
null Beeld anp
Beeld anp

In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal aan- en verkopen landelijk gezien 20 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Het is het elfde opeenvolgende kwartaal waarin het aantal woningtransacties in Nederland hoger uitpakt dan in dezelfde periode een jaar eerder. De NVM noemt de mate waarin het herstel op de huizenmarkt aanhoudt 'licht verrassend'. De organisatie had een afvlakking van het aantal transacties verwacht, maar de lage hypotheekrente blijft de woningmarkt aanjagen.

In het zeer gewilde Amsterdam, met zijn prijsstijging van ruim 20 procent, daalde het aantal aan- en verkopen in het eerste kwartaal met 2 procent. 'Daaraan zie je de overspannenheid op de hoofdstedelijke markt: te weinig nieuw aanbod om aan de vraag te voldoen', zei scheidend NVM-voorzitter Ger Hukker vanochtend bij de presentatie van de kwartaalcijfers in het Amsterdamse Hilton. 'In de hoofdstad is de huizenmarkt letterlijk aan het droogkoken.'

Hukker voorspelt dat niet alleen de populaire steden Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen maar ook andere oude binnensteden in Nederland steeds meer last gaan krijgen van oververhitting van hun huizenmarkt. Dat zal volgens hem vooral jongeren en singles raken. 'Alleenstaanden in de grote en gewilde steden kunnen steeds moeilijker een woning kopen. De leencapaciteit is aangescherpt en de huizenprijzen stijgen er onevenredig. Hoe krijgt een single met 45 duizend euro aan inkomen een woning van 200 duizend euro gefinancierd? Dat gaat niet, nog los van het feit of in deze steden nog aanbod is in die prijsklasse.'

Tekst loopt door onder graphic

Hoe ontwikkelt de huizenmarkt zich in uw regio?

Deze visualisatie brengt de Nederlandse huizenmarkt in het eerste kwartaal van 2016 in beeld. Bekijk zelf de historische ontwikkelingen in de regio's door een postcode op te geven, door op de kaart te klikken of door een grafieklijn te selecteren.

Regionale verschillen

De gemiddelde verkoopprijs van een woning in Nederland ligt nu ruim 11 procent boven het dieptepunt van de huizenmarktcrisis in 2013, en nog 9 procent onder de piek van de huizenmarkt in 2007-2008. De regionale verschillen blijven groot. In delen van Nederland staan de kandidaat-kopers in rijen klaar zodra een huis op de markt komt en wordt er alweer fors geboden boven de vraagprijs. In andere delen van het land moeten verkopers hopen en bidden dat er op een Open Huizendag überhaupt iemand langskomt voor een bezichtiging. Maar in geen enkele regio is nog sprake van een trendmatige daling van de huizenprijzen.

De regio's in de nabijheid van Amsterdam, Utrecht en Groningen liften volop mee op de grote aantrekkingskracht van die drie steden. Ook de regio's Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Enschede zijn in beweging. Gebieden die qua dynamiek achterblijven zijn de noordoostelijke regio's van Noord-Brabant, het zuidoosten van Groningen en de regio Den Helder, constateert de NVM.

De NVM verwacht voor de maanden april, mei en juni een voortgaande groei van het aantal woningtransacties, met 10 tot 15 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Bij al het gejuich over het aanhoudend herstel van de woningmarkt zijn er ook groeiende zorgen over het achterblijvende nieuwe aanbod van goede woningen. 'De keerzijdes van de opbloeiende markt, zoals de haperende doorstroming, voorzichtigheid bij een aantal consumenten en gebrek aan nieuw aanbod van koopwoningen en goede huurwoningen, worden steeds zichtbaarder', aldus Hukker, die over elf dagen afscheid neemt als NVM-voorzitter. Het aantal te koop aangeboden woningen ligt nu 17 procent onder het aanbod van een jaar geleden.

Een vrouw draagt verhuisdozen haar nieuwe huis in Rotterdam in. Beeld anp
Een vrouw draagt verhuisdozen haar nieuwe huis in Rotterdam in.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden