Nutreco wordt grootste zalmkweker ter wereld

Nutreco heeft het Schotse zalmbedrijf Marine Harvest McConnell overgenomen en wordt daarmee de grootste zalmproducent ter wereld. Het Boxmeerse bedrijf is vooral over twee dingen tevreden: Marine Harvest McConnell heeft uitstekende handelsrelaties met Amerikaanse en Europese supermarktketens, én is als een van de eersten in de wereld begonnen met de...

Zalm is een van de grote groeisectoren in de levensmiddelenindustrie. Sinds vijftien jaar geleden de kweek van zalm op grote schaal begon, is de prijs van de roze vis gehalveerd terwijl de consumptie ervan jaar in jaar uit toeneemt met 15 tot 20 procent. Vorig jaar was het voor het eerst dat er meer zalm werd gekweekt (900 duizend ton) dan in het wild gevangen (800 duizend ton). Vooral het idee dat vis gezond is, werkt sterk mee aan die groei.

Marine Harvest McConnell heeft zijn kwekerijen in Schotland en Chili. In Chili heeft Nutreco ook enkele grote kwekerijen. Het bedrijf verwacht daar grote schaalvoordelen te kunnen behalen. De Chileense vis gaat vooral naar de VS. Daar heeft zalm vorig jaar de garnaal verdrongen als meest gegeten zeebewoner. En het gaat nog steeds hard. Volgens Nutreco groeide de Amerikaanse import van zalmfilet met 55 procent.

Met de aanschaf van Marine wordt een langgekoesterde wens gerealiseerd: toegang tot de detailhandel. Tot nu toe leverde Nutreco zijn zalm af aan de handel. Marine heeft verkoopkantoren in de Verenigde Staten, 's werelds grootste zalmmarkt, Frankrijk en Engeland. Die kantoren sluiten rechtstreeks contracten af met supermarkten. 'Op die manier komen we heel dicht bij de klant. Tot nu toe was de bedrijfstak productgericht, maar we worden nu snel klantgericht.'

Dekker denkt dat de verwerkingsbedrijven van Marine veel werk zullen gaan verzetten. Als de Amerikaanse consument kleinere moten wil om ze te barbecuen, dan krijgt hij die. Filets: geen probleem. Gezouten, gesausd, gemarineerd, gekruid of kant en klaar: in de toekomst zal het allemaal geleverd worden, elke dag, zoals de supermarkt dat graag ziet.

Tot nu toe is zalm de enige zeevis die is gepromoveerd van prooidier naar vee, maar de ontwikkelingen gaan snel. In Noorwegen worden per jaar al enkele duizenden tonnen kabeljauw gekweekt, en in de Middellandse Zee worden zeebrasem en zeebaars gehouden. Met de koop van Marine Harvest McConnell krijgt Nutreco een andere veelbelovende boerderijvis in handen: de heilbot.

'Marine was daar mee bezig. Ze hebben al enkele tientallen tonnen geproduceerd, maar dat is nog onderdeel van een onderzoeksproject. We gaan nauwkeurig bekijken of we daar mee verder gaan. De prijs van de heilbot is nu al zo hoog dat het interessant kan zijn', zegt Dekker.

Voor Nutreco waren dit belangrijke redenen om Marine Harvest McConnell te kopen. Ook 's werelds grootste tot dusver, Hydro Seafood van het Noorse Norske Hydro, staat al tijden te koop. En Ewos, van het Finse Cooltor. En het Noorse Stolt Nielsen. Allemaal top-zalmkwekerijen.

Marine Harvest McConnell was tot acht jaar geleden nog van Unilever, maar dat concern stapte uit de vis. Sindsdien is Nutreco nu de derde eigenaar. Er werken 800 mensen in Schotland en 700 in Chili. De omzet bedroeg vorig jaar 320 miljoen gulden.

Nutreco betaalt 110 miljoen gulden aan Booker, de oude eigenaar van Marine Harvest. Dat bedrijf (bekend van de Booker Prize) stoot al zijn activiteiten in levensmiddelen af en richt zich op winkelactiviteiten. Volgens W. Dekker, directeur van Nutreco's vis- en visvoerdivisie Aquaculture, is voor Marine Harvest dan ook geen goodwill betaald. 'Booker zelf heeft bekendgemaakt dat ze het bedrijf met boekverliezen hebben verkocht', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden