Nutreco kan doelstelling niet halen

De 'zalmberg' en de lage zalmprijs die daar het gevolg van is, drijven Nutreco in het nauw. Het voedingsbedrijf, dat voornamelijk zalm kweekt en veevoer produceert, heeft dinsdag een winstwaarschuwing afgegeven....

Het klinkt onlogisch, maar 'gunstige zomermaanden' hebben de problemen veroorzaakt. Volgens een woordvoerder van Nutreco waren de weersomstandigheden en waterstromingen in de Noorse fjorden deze zomer zo ideaal, dat de zalmen sneller groeiden en beter aten dan normaal, waardoor zij eerder hun streefgewicht van vier kilo bereikten. Daardoor kwam in één klap een buitengewoon grote partij zalm op de markt en daalde de prijs.

Daar komt bij dat de Noorse kwekerijen van Nutreco hun vangsten snel wilden verkopen omdat Brussel importmaatregelen voor zalm in de Europese Unie dreigt te nemen. Vooral Noorwegen, dat geen deel uitmaakt van de EU, zou door zulke maatregelen worden getroffen.

Nutreco's zalmkwekerijen in Chili, Canada en de VS boekten het afgelopen kwartaal slechte resultaten door dure invliegkosten als gevolg van de hoge olieprijs. Bovendien is de dollar-eurokoers voor deze kwekerijen ongunstig.

Niet alleen de zalmmarkt kwakkelt; de markt voor kippenvlees is nooit hersteld van de vogelpest. 'Toen de vogelgriep in Europa voorbij was, brak die in Azië uit', licht de woordvoerder toe. 'Daardoor is het vertrouwen van de consument in kip flink gedaald.' Ook hier geldt dat een ongeluk nooit alleen komt: de grondstofprijzen voor kippenvoer in Spanje zijn gestegen, maar die konden door de geringe vraag naar kip niet in de verkoopprijs worden berekend.

De optelsom van al deze tegenvallers leidt ertoe dat Nutreco waarschuwt dat omzet en winst lager zullen zijn dan vorig jaar het geval was. Over 2003 boekte het voedingsconcern een operationeel bedrijfsresultaat van 117,8 miljoen euro en een winst van 56 miljoen. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers, begin augustus, zei topman Wout Dekker nog dat 2004 vorig jaar zou overtreffen. Daar komt hij nu van terug. Het aandeel Nutreco is de afgelopen dagen fors gekelderd.

Op 3 november zal het bestuur een 'nieuwe strategische koers' toelichten die het sterk schommelen van de resultaten moet tegengaan. Een eerste aanzet is al gegeven: vorige maand kondigde Nutreco een fusie met branchegenoot Stolt-Nielsen in Noorwegen aan. Een overnameslag moet de concurrentie in de sector verminderen. Ook heeft Nutreco zijn fabrieken van Hendrix Meat Group verkocht, om zich 'op kernactiviteiten te kunnen concentreren'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden