Nuon stopt met stoken van kolen in Eemshaven

Nuon gaat in plaats van kolen ammoniak stoken in zijn Magnumcentrale in de Groningse Eemshaven. Dit kondigt de energiereus vandaag aan na berichtgeving in Trouw.

Redactie
De Magnumcentrale in aanbouw in 2012. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
De Magnumcentrale in aanbouw in 2012.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Aanvankelijk zouden in de Magnumcentrale kolen en biomassa verbrand worden, maar eerder werd al besloten de bouw van dit gedeelte van de centrale te staken tot 2020. Nuon gaat hier nu dus helemaal van af. De centrale blijft nog wel gas verstoken, maar wil dat op de lange termijn doen zonder CO2 uit te stoten.

Op dit moment werkt Nuon samen met de TU Delft om een zogenaamde 'superbatterij' op basis van ammoniak te ontwikkelen, schrijft Trouw. Deze accu slaat overtollige stroom uit windenergie in vloeibare ammoniak. Daarna kan deze ammoniak nog gebruikt worden als brandstof.

Alexander van Ofwegen, directeur van de warmtedivisie van Nuon legt het uit: 'Dit idee bestaat uit drie stappen. Allereerst zet je elektriciteit uit wind om in vloeibare ammoniak. Daar komt een chemisch proces bij kijken, waarbij je waterstof aan stikstof bindt om ammoniak te maken. Dan sla je de ammoniak op in grote tanks - dat kan zo lang als het nodig is. Zo heb je altijd een voorraad brandstof voor die momenten dat er weinig wind of zon is. Ammoniak kun je namelijk als laatste stap als koolstofvrije brandstof gebruiken in de gascentrale. Hierbij komen alleen stikstof en waterdamp vrij, geen CO2.'

Nuon en de TU Delft zijn onderdeel van een onderzoeksgroep genaamd 'Power to Ammonia' dat onderzoekt wat de mogelijkheden van ammoniak. Met onder meer Akzo Nobel en de universiteit Twente onderzoeken ze de groene potentie van de stof.

Binnen vijf jaar hoopt Nuon de eerste resultaten te kunnen presenteren.

Alles over het klimaat

Hoe gaan mensen om met klimaatverandering? De Volkskrant reist met een cameradrone de wereld rond om dat te laten zien. En presenteert de harde feiten en de beste bronnen. Bekijk onze klimaatspecial.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden