Nuon: energierekening wordt 135 euro hoger

De stroomleverancier Nuon gaat ervan uit dat een gemiddeld huishouden het komend jaar 135 euro meer moet betalen voor zijn energie....

ANP

De stijging is volgens een woordvoerster het gevolg van de dure olie. Volgens Nuon komt de energienota voor een gemiddeld huishouden uit op 2047 euro. De rekening is opgebouwd uit kosten voor levering, netbeheer, belasting en BTW. Nuon gaat uit van een gemiddeld verbruik van 3500 kilowattuur (kWh) elektriciteit en 1820 kubieke meter gas.

Essent presenteert over enkele weken zijn tarieven voor volgend jaar. Een woordvoerder van het bedrijf verwacht echter niet dat die sterk zullen afwijken van die van Nuon.

Volgens Nuon zou stroom duurder zijn geworden als niet was overgegaan tot liberalisering van de energiemarkt. Nu zijn er meer aanbieders en wordt er scherper geprijsd. ‘De concurrentie werkt.’ Nuon heeft ruim twee miljoen klanten en is na Essent de grootste energieonderneming van Nederland.

Oppositiepartij PvdA wil dat het kabinet voor het weekeinde duidelijk maakt hoe de hogere energiekosten voor consumenten worden gecompenseerd. Premier Balkenende heeft compensatie toegezegd als blijkt dat de verwachte koopkrachtverbetering in 2006 ‘verdampt’. Het kabinet wil de situatie in december bekijken.

CDA-fractievoorzitter Verhagen eiste woensdag dat de regering voor 1 januari sowieso compensatie geeft. ‘Anders regelen we het zelf’, aldus Verhagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden