Nuon dreigt zijn laatste kolencentrale te verkopen

Energiebedrijf Nuon wil 'op termijn' zijn enig overgebleven kolencentrale, die aan de Hemweg in Amsterdam, sluiten. Voorwaarde is dat Nuon daarvoor voldoende compensatie krijgt van het ministerie van Economische Zaken. Zo niet, dan verkoopt Nuon de centrale.

De Hemcentrale langs de A10 Beeld Raymond Rutting

Dat heeft Nuon donderdag bekendgemaakt. Hoeveel compensatie het bedrijf wil krijgen, zegt het niet. Nuon wil de compensatie gebruiken om de sluiting 'eerlijk en verantwoord' voor de werknemers te laten verlopen.

Het besluit om de Hemwegcentrale te sluiten komt nadat Nuon een forse subsidie is misgelopen. Nuon wilde biomassa (hout) bijstoken. Drie andere Nederlandse kolencentrales krijgen daarvoor subsidie, Nuon niet.

Tegelijkertijd wil het stroombedrijf (en moedermaatschappij Vattenfall) hoe dan ook af van steenkool. Het mislopen van de biomassa-subsidie is voor Nuon aanleiding zijn kolencentrale dan maar op het hakblok te leggen.

Het stoken van steenkool is zeer schadelijk voor het klimaat. De uitstoot van broeikasgas is twee keer zoveel als bij een gascentrale. Daarom hebben veel politieke partijen een 'zo spoedig mogelijke' sluiting van alle kolencentrales in hun verkiezingsprogramma staan. Milieuorganisaties als Natuur & Milieu en Greenpeace smeken er haast om: doe ze dicht, en doe het snel.

Dit kabinet heeft eerder al vijf oude kolencentrales gesloten. De vijf die nu nog open zijn, leken ook dicht te moeten als gevolg van een rechtszaak van milieu-organisatie Urgenda. Die eiste bij de rechter dat de regering zich zou houden aan haar belofte de uitstoot van broeikasgas met 25 procent te verminderen. In mei vorig jaar kreeg Urgenda gelijk.

Die uitspraak leek de doodsteek voor alle resterende kolencentrales, omdat de vermindering niet mogelijk zou zijn zonder ze te sluiten. In april dit jaar meldde minister Kamp nog dat hij de sluiting van twee kolencentrales liet onderzoeken: de Amercentrale bij Geertruidenberg en de Hemwegcentrale.

Nu is de situatie veranderd. In oktober bleek na enig rekenwerk dat de vermindering van de uitstoot van broeikasgas die in de Urgenda-zaak was geëist, ook haalbaar is mét kolencentrales . En enkele weken geleden kregen drie kolencentrales door het ministerie van Economische Zaken (EZ) miljarden aan subsidiegeld toegewezen voor het bijstoken van biomassa. De Amercentrale, die voor 80 procent overstapt op biomassa, heeft het meest gekregen.

Nuon wil niet langer meer wachten. Komt er geen geld van EZ, dan zoekt het bedrijf een koper en die zal ongetwijfeld doorgaan met het uitstoten van CO2. Volgens de woordvoerder van Nuon is de centrale winstgevend, sterker nog: Ze behoort tot de Europese top, voldoet aan de laatste milieu-eisen en kan nog tot 2034 mee. Te koop tegen elk aannemelijk bod.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden