Numico-zaak vraagt om actie van STE

ABN Amro en Numico, het voedingsmiddelenbedrijf, rollen vechtend over straat. Numico is boos omdat de bank heeft gelekt. Koersmanipulatie? 'Als ABN Amro haar spierballen wil laten zien, moet de beurspolitie dat ook doen.'..

Numico-topman Hans van der Wielen is boos. Boos op ABN Amro omdat de bank zich volgens hem niet aan de afspraken heeft gehouden. Nu gebeurt dat laatste wel vaker - ook in de financiële wereld. Maar dat de baas van een grote beursgenoteerde onderneming 's lands grootste bank van koersmanipulatie beschuldigd, dat is nog nooit vertoond.

Wat is het geval? Numico verkocht een paar maanden geleden voor enkele miljarden guldens aan aandelen en obligaties. ABN Amro wilde die grote transactie graag uitvoeren voor Numico, maar de producent van Chocomel, babyvoeding en vitaminepillen koos voor twee goedkopere buitenlandse concurrenten.

Jammer maar helaas voor ABN Amro. De bank is niet gewend om gepasseerd te worden bij dit soort beurstransacties. Zij domineert die markt al sinds jaar en dag, en wil dat graag zo houden.

Het lijkt er op dat de bankiers van ABN Amro vervolgens besloten hebben om te laten zien wie hier de sterkste is. Nadat Numico zijn beurshandel gunde aan Deutsche Bank en Schroder Salomon Smith Barney, heeft een analist van ABN Amro de hemdsmouwen maar eens opgestroopt.

Een streng rapport was het resultaat. Waar iedereen enthousiast was over Numico, gooide analist Iain Wilson plotseling roet in het eten. Hij degradeerde het aandeel van 'Kopen' naar 'Houden'. Van der Wielen wist publicatie uitgesteld te krijgen.

Desondanks begon de beurskoers van Numico te dalen, 'bij gigantisch gestegen omzetten' in het aandeel. 'ABN Amro heeft de inhoud van het rapport doorgegeven aan de goede klanten', stelde de Numico-topman tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers.

ABN Amro wil niet reageren op deze beschuldiging. Wat er precies gebeurd is, zal wel nooit bekend worden. Volgens kenners is het heel goed mogelijk dat ABN Amro een analistenrapport via-via naar buiten brengt om te laten zien wie er op de Nederlandse beurs de baas is. 'Dat sluit ik niet uit', stelt een ingewijde in de financiële wereld. 'Grote banken als ABN Amro zijn in de positie om zoiets te doen.'

Dat Van der Wielen de zaak open en bloot naar buiten brengt, is echter opmerkelijk. Er zijn weinig bestuursvoorzitters die zich publiekelijk tegen ABN Amro durven keren. Daarvoor is de macht van de bank te groot. Als bestuurders al woorden hebben met Nederlands machtigste bank, dan blijft dat binnenskamers. Van der Wielen loopt het risico dat de bank hem de rug toekeert als hij een financier zoekt of weer eens een flinke pluk nieuwe aandelen wil uitgeven. Het is zeer de vraag of hij zich dat kan permitteren.

Maar ook ABN Amro heeft hoog spel gespeeld. Als de beschuldiging van Van der Wielen klopt, dan heeft de bank de regels van de beurswaakhond STE overtreden. Sinds de invoering van de nieuwe voorkenniswet is het verboden om een analistenrapport dat in kleine kring is verspreid, daarna nog eens te publiceren. Dat geeft die kleine groep een informatievoorsprong die op de beurs geld waard kan zijn.

Na het spierballenvertoon van ABN Amro mag een reactie van de toezichthouder niet uitblijven. 'Deze zaak roept om een onderzoek', stelt de eerder aangehaalde ingewijde. 'Als de toezichthouder dit soort zaken laat passeren zonder te bekijken of er sprake is van een overtreding van de regels, zijn we weer terug bij af.'

Voorlopig verschuilt de STE zich achter de gebruikelijke mededeling dat over lopende onderzoeken geen commentaar wordt gegeven. Maar binnenkort zal de financiële wereld weten of de STE net zoveel lef heeft als Hans van der Wielen van Numico.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden