Numico koopt opnieuw vitaminepillenfabrikant VS

Voor de tweede keer in tien maanden doet Numico, beter bekend als Nutricia, een miljardenovername in de Verenigde Staten. Het voedingsmiddelenbedrijf uit Zoetermeer legt 4,35 miljard gulden op tafel voor Rexall Sundown, een fabrikant van voedingssupplementen in Florida....

Daarmee is de strategie van Numico zo goed als 'af'. 'Het zou heel goed kunnen zijn dat het de komende jaren heel saai wordt', zei bestuursvoorzitter H. van der Wielen maandag na afloop van een toelichting op de aankoop. Twee andere grote Amerikaanse bedrijven die hij op het oog heeft - Wyeth en Mehd Johnson, beide fabrikant van zuigelingenvoeding - zijn niet te koop.

De overname van Rexall stuwt de omzet van Numico met twee miljard gulden op tot een slordige tien miljard en bezorgt het bedrijf een aandeel op de Amerikaanse markt voor voedingssupplementen van 21 procent. Na de overname behaalt Numico 60 procent van zijn omzet in de VS.

Net als de vorige grote Amerikaanse overname - General Nutrition Companies (GNC) -, verkoopt Rexall vitamines en mineralen, afslankproducten, sportdrankjes en energierepen. Een van de belangrijkste producten is Osteo-Bi-Flex, voor bot- en gewrichtsklachten.

De markt voor supplementen biedt volgens Numico veel meer groeimogelijkheden dan melkproducten (Chocomel, Fristi) en baby- en ziekenhuisvoeding, waarin Numico vanouds groot is. Daarom wil Numico juist in dit segment sterk worden. Verdere groei in de VS lijkt uitgesloten: daarvoor is Numico na de twee acquisities te groot.

Van de drie andere Numico-divisies zal Melkproducten (Chocomel, Fristi) op termijn verkocht worden. Maar de zuigelingen- en ziekenhuisvoeding zal verder worden uitgebreid.

Anders dan GNC, dat veel eigen winkels heeft, verkoopt Rexall zijn producten via drogisten en supermarkten. Verkoop via internet ziet Van der Wielen niet zitten. 'We willen niet via internet concurreren met onze andere klanten zoals apotheken.'

De markt voor voedingssupplementen en vitaminepillen is in de VS goed voor 16,6 miljard dollar en groeit meer dan 10 procent per jaar. In Europa slikken mensen nog lang niet zoveel vitamine- en mineralenpillen, maar Van der Wielen verwacht dat dat gaat veranderen. 'Ik sluit niet uit dat deze zomer al producten van Rexall bij Albert Heijn in de schappen liggen', zei Van der Wielen.

Uit een enquête die Numico onder Europese artsen hield, zou blijken dat velen voedingssupplementen voorschrijven en dat nog meer van hen dat zouden doen als er wetenschappelijk bewijs was dat dat zin heeft. 'Daar wordt aan gewerkt', aldus Van der Wielen. Vooral de divisies zuigelingen- en ziekenhuisvoeding komen met wetenschappelijke gegevens die interessant zijn voor de veel grotere markt van de supplementen.

Net als de overname voor 5,4 miljard gulden van GNC vorig jaar, zal Rexall deels gefinancierd worden met nieuwe aandelen Numico. Daarnaast geeft het een in aandelen converteerbare obligatielening uit en leent het geld bij de bank. Met een overnameprijs van 24 dollar per aandeel Rexall, betaalt Numico 25 procent meer dan de beurskoers van het Amerikaanse bedrijf afgelopen vrijdag, toen het fonds plots 13 procent steeg. 52 Procent van de Rexall-aandelen is in handen van de familie DeSantis, die het bedrijf in 1976 oprichtte. Numico stelt met deze familie overeenstemming te hebben over de overname.

De koers van Numico profiteerde maandag ook van het overnamebod: de aandelen sloten 0,84 euro hoger op 41,74 euro. Numico maakte maandag ook kwartaalcijfers bekend: de winst steeg in de eerste drie maanden 46 procent tot 121 miljoen gulden. De omzet steeg met 116 procent tot bijna twee miljard gulden. De winstverwachting voor geheel 2000, een toename met 25 procent, blijft staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden