NieuwsCoronacrisis

Nu voorraadkast hamsteraars vol is, zakken bestedingen in

Door de coronacrisis geven Nederlanders nu eenvijfde tot een kwart minder geld uit dan een jaar geleden. Dat meldt ING op basis van de eigen gegevens over het aantal pintransacties van ING-klanten. ING heeft het aantal pinbetalingen in de afgelopen twee weken vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Afgelopen vrijdag, de laatst bekeken dag, werd er 24 procent minder gepind dan op dezelfde dag vorig jaar.

Lege winkelstraat in het centrum van Den Haag. Beeld Arie Kievit

Nadat eind februari de eerste Nederlandse coronapatIënt werd ontdekt, steeg het aantal pinbetalingen in eerste instantie juist. Dat kwam door het hamsteren in de supermarkten. Die boekten in de eerste helft van maart tot wel 30 procent meer omzet dan een jaar eerder. Inmiddels zijn de supermarktverkopen teruggelopen naar een plus van 7 procent. De meeste Nederlanders hebben nu waarschijnlijk genoeg wc-papier en gedroogde pasta in huis om een paar maanden vooruit te kunnen.

Pas nadat het kabinet de café’s, restaurants, bioscopen, sportclubs en theaters sloot heeft de bevolking haar uitgaven flink teruggeschroefd. De bestedingen in de horeca, de culturele sector en andere recreatiegelegenheden zijn sindsdien met maar liefst 83 procent gedaald. Die daling is niet 100 procent, omdat afhaalrestaurants zoals snackbars nog wel open zijn. Ook het bezorgen van maaltijden is nog toegestaan.

De op een na zwaarst getroffen sector zijn kleding- en schoenenzaken. Ook zij lijden zwaar omzetverlies (-72 procent). Veel modeketens hebben hun filialen de afgelopen week vrijwillig gesloten. Vanwege het gebrek aan klandizie loonde het niet meer de winkels open te houden. Ook tankstations en openbare parkeergarages moeten een flinke veer (-39 procent) laten, net als het openbaar vervoer (76 procent minder betalingen). Auto’s staan meer stil en bussen en treinen rijden leeg rond, omdat zoveel Nederlanders thuiswerken en ook in hun vrije tijd minder op pad gaan.

ING heeft ook een online enquête gehouden om te onderzoeken of Nederlanders nu meer of minder werken door het coronavirus. Daarbij gaf ruim een kwart van de deelnemers aan de afgelopen week minder te hebben gewerkt dan normaal. Een op de vijf ondervraagden heeft juist meer arbeidsuren gedraaid dan anders. Dat zijn vooral vrouwen, meldt ING. De economen van de bank vermoeden dat dit komt doordat meer vrouwen dan mannen in de gezondheidszorg werken, en in die bedrijfstak moet iedereen op dit moment overuren maken.

Sommige detailhandels profiteren daarentegen van de omstandigheid dat veel Nederlanders nu gedwongen thuiszitten met hun kinderen. Bouwmarkten en tuincentra doen met dank aan het coronavirus goede zaken (40 procent meer pintransacties), net als speelgoedwinkels (+10 procent).

Lees verder

Voor wie het nog niet wist: 2019 was economisch gezien een absoluut topjaar. Het CBS publiceerde dinsdag een reeks statistieken die dat, voor zover nodig, voluit etaleren. Huishoudens, overheid, bedrijven: iedereen profiteerde. Tot midden maart was er economisch geen vuiltje aan de lucht.

De bouw is een van de weinige sectoren die niet stilligt. Maar hoe lang nog? Terwijl bouweconomen het ergste vrezen gaat de grootschalige renovatie van de Wilhelminasluis in Zaandam gewoon door.

Volgens hoogleraar Ira Helsloot betaalt de overheid tijdens de coronacrisis honderd keer meer voor een gewonnen levensjaar dan de gebruikelijke norm is. ‘Het is een politieke keuze, maar dan moet je daar ultiem transparant over zijn.’

Grote winsten en stevige verliezen wisselen elkaar in rap tempo af op de aandelenbeurzen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden