Nu nog minder spaarrente, daalt die naar nul procent?

De banken hebben uw geld niet nodig, daarom zal de spaarrente dalen naar 0 procent. Je geld langer vastzetten levert meer op.

Wilco Dekker
CEO Gerrit Zalm en zijn opvolger CFO Kees van Dijkhuizen tijdens de persconferentie over de derde kwartaalcijfers 2016 van ABN AMRO. Beeld anp
CEO Gerrit Zalm en zijn opvolger CFO Kees van Dijkhuizen tijdens de persconferentie over de derde kwartaalcijfers 2016 van ABN AMRO.Beeld anp

De hypotheekrente loopt alweer wat op, maar ABN Amro maakte dinsdag bekend de spaarrente per 1 januari nog verder te verlagen, van 0,3 naar 0,25 procent. Hoe kan dat?

Dat lijkt tegenstrijdig, maar is het niet. De hypotheekrente is voor de lange termijn, en wordt voor een aantal jaren vastgezet. Daarvoor wordt gekeken naar de kapitaalmarktrente, die weer iets stijgt. De rente op een dagelijks opneembare spaarrekening is gebaseerd op de korte termijn, de geldmarktrente, en die daalt nog steeds.

Is het einde van die daling al in zicht?

Nee. De rente is zo laag door het beleid van de Europese Centrale Bank, de ECB, die met miljarden strooit om de economie aan te jagen. Dat beleid verandert voorlopig nog niet. Banken hebben daarom uw spaargeld niet nodig. Sterker nog: ze moeten hun best doen om er nog iets op te verdienen. Verwacht wordt dat Rabobank en ING - die nu nog 0,3 procent bieden - de stap van ABN Amro zullen volgen. Triodos Bank geeft zijn spaarders nog maar 0,1 procent rente.

Dat is bijna nul. Gaat dat echt gebeuren, 0 procent spaarrente? Of zelfs een negatieve rente, dus dat je moet betalen om je spaargeld te stallen?

Nul procent rente op je spaarrekening gaat bij diverse banken volgend jaar inderdaad gebeuren, denkt Amanda Bulthuis van vergelijkingssite Spaarrente.nl. Een negatieve spaarrente ziet ze er in Nederland niet komen, althans niet voor consumenten. De ervaring in onder meer Japan leert dat mensen hun geld dan van de bank halen en in een kluis stoppen. Dat willen banken ook weer niet.

Sparen levert niks meer op. Wat kan ik doen?

Sterker nog: sparen kost nu geld. De inflatie was in november volgens het CBS 0,6 procent. Volgens Spaarrente.nl biedt alleen Knab nog een hogere rente, 0,7 procent. Daarna volgen vijf aanbieders met 0,6 procent, de rest zit daar al onder.

Om toch nog iets over te houden kunt u een deel van uw spaargeld vast zetten op een kortlopende depositorekening, voor een of twee jaar. Voor een jaar biedt de BIG Bank 1,1 procent rente. Dat is een bank uit Estland, denk even na of u dat wilt. Daarna volgt Knab, met 0,9 procent. Voor een 2 jaars-depositie biedt BIG 1,2 procent, gevolgd door Argenta, met 1,05 procent.

Zet het geld niet te lang vast, voor het geval dat ook de spaarrente weer gaat stijgen. Doe dat ook alleen met spaargeld dat u kunt missen. Hoe laag de rente ook is; het is verstandig altijd een buffer aan te houden op een spaarrekening zonder opnamebeperkingen, zodat u bij uw geld kunt bij onverwachte tegenslagen.

Beleggen kan ook, maar dat brengt risico's met zich mee. Het aantal beleggende huishoudens groeit weer, bleek deze week. Vooral relatief veilige indextrackers, die bijvoorbeeld de AEX volgen, zijn populair.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden