NIEUWSToerisme

Nu meer landen Nederlanders weren is voor de reiswereld het hele jaar definitief verloren

Reisbureaus en touroperators schrijven het najaar en de winter af nu Nederlandse reizigers in steeds minder Europese landen welkom zijn.

Peter van Ammelrooy
Toeristen met mondkapje op het San Marcoplein in Venetië. Beeld Reuters
Toeristen met mondkapje op het San Marcoplein in Venetië.Beeld Reuters

De toename van het aantal coronabesmettingen in Nederland beperkt ook elders de bewegingsvrijheid. Een verplichte quarantaine van twee weken of de eis van het ondergaan van een coronatest weerhoudt vakantiegangers van een verblijf in het buitenland.

Deze ontwikkeling gaat onherroepelijk gepaard met drastische omzetschade, zeggen vertegenwoordigers van de branche, en een verlies aan banen die lang niet allemaal kunnen worden opgevangen met natuurlijk verloop.

Woensdag besloot ook Italië dat Nederlanders die naar het land afreizen een verklaring moeten overleggen dat ze zijn getest op corona en dat de uitslag negatief is. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 72 uur. De maatregel is volgens minister Roberto Speranza van Volksgezondheid ingegeven door de groeiende bezorgdheid over het stijgende aantal besmettingen in Europa.

Minder welkom

Italië sloot zich aan bij een rijtje van zeventien Europese landen waar Nederlanders minder welkom zijn. Twaalf daarvan raden vakantievierders af te komen en verplichten hen tot een quarantaine van tien dagen tot twee weken. Voor Denemarken moeten Nederlanders aan de grens ‘een goede reden’ hebben om het land in te mogen. Andere landen eisen een coronatest die niet ouder is dan 72 uur (zoals Italië en Slowakije) en soms zelfs niet ouder dan twee etmalen (Duitsland en Slovenië). Om de zaak ingewikkelder te maken gelden de reisbeperkingen soms slechts voor een aantal provincies.

Voor de reiswereld is dat een bittere tegenvaller in een toch al rampzalig jaar. ‘We hadden even de hoop dat we met de herfstvakantie en het najaar de verloren zomer nog een beetje konden goedmaken’, zegt directeur Frank Oostdam van de ANVR, de branchevereniging van reisorganisaties.

‘Nu moeten we constateren dat we gewoon dit hele jaar kunnen vergeten. Een schrale troost is dat het al slecht ging en dat het eigenlijk niet slechter kon.’ Door de corona-omzet stevenen reisbureaus en touroperators dit jaar af op een omzet die 85 tot 90 procent lager ligt dan in 2019. ‘Het is een drama, maar tegelijkertijd een fact of life. We kunnen er niks tegen doen.’

Drastisch ingekrompen

De coronacrisis heeft ver strekkende gevolgen. Touroperator Corendon heeft zijn winterprogramma drastisch moeten inkrimpen, zegt een woordvoerder. ‘De meeste landen waar we reizigers in de herfst en in de winter naar toebrengen voor de zon zijn vanwege een negatief reisadvies weggevallen, zoals Egypte, Gambia en Bonaire.’ Dat Italië reisbeperkingen instelt die de vakantieganger afschrikken, doet minder pijn. ‘Daar zou het vakantieseizoen eind deze maand toch al ten einde lopen.’

‘Normaal zouden we 120 bestemmingen aanbieden, van Mallorca tot Indonesië’, meldt TUI, de grootste reisorganisatie van Nederland. ‘Nu vliegen we alleen naar de Algarve, Madeira, een stuk van het Griekse vasteland, Thessaloniki en Curaçao.’ Het Duitse moederbedrijf heeft alle cruises tot eind dit jaar geschrapt.

Troost

De reisbranche troost zich met de gedachte dat de herfst- en winterboekingen een kleiner deel van de omzet uitmaken. ‘We zijn een seizoensonderneming’, zegt Steven van der Heijden, directeur van Corendon. ‘De directe gevolgen nu zijn beperkt.’ Corendon maakt gebruik van de NOW-regeling, waarbij de overheid grotendeels de lonen van werknemers betaalt als er voor hen geen werk is, en kredietgaranties. Toch heeft het bedrijf moeten reorganiseren. ‘Niet te veel, want je wilt wel kunnen reageren als de markt aantrekt.’

Van der Heijden ziet het gebrek aan een solide infrastructuur voor coronatesten als de voornaamste oorzaak dat er minder kan worden gereisd. ‘Als dat verbetert of als er straks een vaccin is, zal de markt zich herstellen. Dat zagen we ook eind juni, begin juli, toen de lockdown werd versoepeld. Er was een enorme run op lastminutereizen. Het overgrote deel kon niet wachten tot het weer op pad kon.’

Het probleem is wel dat het aantrekken van de markt volgend jaar zomer de reisorganisaties maar beperkt financieel lucht geeft. Want die reizen zullen klanten ‘betalen’ met de vouchers die ze hebben gekregen toen hun vakantie dit jaar niet doorging.

Lees ook

De regio Noord heeft herfstvakantie. In normale tijden trekken grote scharen Nederlanders nog even naar het buitenland voor de laatste zonnestralen Dit jaar gooit corona roet in het eten: lang niet elk vakantieland staat open voor Nederlandse vakantiegangers. Waar kan je, behalve in eigen land blijven, nog wel naartoe?

De herfstvakantie is begonnen. Door het coronavirus zit reizen naar het buitenland er niet in. Dus hebben vakantieparken en campinguitbaters in Nederland meer klandizie. Is dit blijvend of vliegen we straks weer massaal naar Bali?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden