Update

NS wil van voordeelkaart af: andere soorten korting

De voordeelurenkaart gaat verdwijnen. De NS wil vanaf medio augustus haar abonnementsvormen drastisch aanpassen. De huidige voordeelurenkaart zal het veld ruimen, maar daarvoor in de plaats komen andere soorten korting.

Sebastiaan Timmermans
Dringen voor een bomvolle trein. Beeld anp
Dringen voor een bomvolle trein.Beeld anp

Nu is het zo dat mensen die een voordeelurenkaart aanschaffen na 09.00 uur 's ochtends met 40 procent korting mogen reizen. Tot die tijd moet de volle ritprijs worden betaald.

Hiermee probeert de NS reizigers te verleiden buiten de bomvolle spits te reizen. Vele 'treiners' gebruiken zo'n kaart, die 55 euro kost. De NS wil dat dus ook voor de drukke avondspits laten gelden.

Daluren

Op haar site kondigt de NS inmiddels aan om nieuwe abonnementsvormen te willen aanbieden. Zo moet het mogelijk zijn om in zogenaamde daluren onbeperkt te reizen tegen een vast bedrag. Daluren zijn alle uren van de week, behalve op werkdagen tijdens ochtend- en avondspits (6.30-9.00 uur en 16.00-18.30 uur). In de spitsuren gelden dan de normale tarieven. Ook komen er extra kortingsmogelijkheden voor ouderen en gezinnen met kinderen.

De huidige voordeelurenkaart zal als het aan de NS ligt gaan verdwijnen. Wel komt er een ander abonnement, waarmee mensen juist korting krijgen als ze altijd in de spits reizen. Deze korting is wel een stuk lager dan de huidige 40 procent. Bestaande voordeelurenkaarten blijven nog wel geldig. De verkoop hiervan stopt op 1 augustus.

De NS moet hierover nog om de tafel met consumentenorganisaties en stelt in een persbericht in te willen spelen op de veranderende reisbehoeftes van haar klanten. Ook kunnen deze abonnementen op de ov-chipkaart worden gezet.

Een NS-woordvoerder wilde eerder vandaag niets bevestigen of ontkennen, omdat de NS 'een afspraak had met de GPD-bladen'. Uiteindelijk besloot de NS alsnog de informatie vandaag openbaar te maken.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden