NS vervoert minder reizigers

De Nederlandse Spoorwegen hebben het afgelopen halfjaar een verlies van twintig miljoen euro geleden op hun kernactiviteit, het reizigersvervoer. Dit is een verdrievoudiging ten opzichte van de zeven miljoen euro verlies in dezelfde periode in 2002....

Het resultaat van het hele concern steeg daarentegen met twintig miljoen euro naar 47 miljoen. De winststijging is vooral het gevolg van een buitengewone bate van 25 miljoen euro. De vervoerder had dit bedrag gereserveerd voor de verkoop van bouwdochter Strukton, maar die ging niet door.

Bovendien is de NS scherper op de kosten gaan letten en voert het bedrijf een reorganisatie door. Hiervoor is een voorziening getroffen van 25 miljoen euro.

De NS vervoerde het eerste halfjaar minder reizigers. Toch stegen de opbrengsten met negentien miljoen naar 843 miljoen euro, als gevolg van prijsstijgingen.

De eerste zes maanden van dit jaar reed 83,4 procent van de treinen op tijd. Het eerste halfjaar van 2002 was dit nog 82,5 procent. Met de consumentenorganisaties is afgesproken dat de NS de prijzen extra mag verhogen zodra over een periode van twaalf maanden gemiddeld 84,4 procent van de treinen op tijd heeft gereden. Dan rekent het bedrijf 2,075 procent meer voor een kaartje.

Het internationale verkeer bleef ver achter bij vorig jaar. De opbrengsten daalden 19 procent naar 63 miljoen euro. Dit is terug te voeren op het afstoten van de verliesgevende Alpenexpres en de autoslaaptreinen.

De kosten bij het reizigersvervoer stegen met 32 miljoen euro tot 863 miljoen euro. De NS kampt met hogere salariskosten doordat het bedrijf veel nieuw personeel heeft aangenomen. Verder is de belasting over het gebruik van het spoor, de infraheffing, veertien miljoen euro toegenomen. Het resultaat van de stationstak van de NS kwam uit op 232 miljoen euro, een toename van vijf miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden