NS stopt met goedkope groepsretours vanwege fraude op grote schaal

De NS stopt met het verkopen van de goedkope groepsretours waarmee reizigers en tussenhandelaren op grote schaal frauderen. Het spoorbedrijf vervangt het sjoemelkaartje over twee weken door een ticket dat reizigers verplicht om als groep in de trein te zitten.

Beeld anp

Bij de huidige groepsretours is fysiek samen reizen nog geen verplichting. Reizigers maken massaal misbruik van dit achterpoortje door via Facebook samen tickets aan te schaffen. Wie samen met andere reizigers op voorhand een groep vormt, betaalt slechts 7 euro voor een ticket. Eén handelsplatform, een Facebookpagina voor tickets naar Amsterdam, telt liefst 75.000 leden. Ook pagina's voor tickets naar Groningen en Maastricht hebben tienduizenden leden. Dagelijks verkoopt NS 3,5 tot 6 duizend groepsretours, zegt woordvoerder Erik Kroeze.

Tussenhandelaren

Ook frauderen tussenhandelaren door de tickets bij NS te kopen en met winst aan individuele reizigers door te verkopen. Sommige doorverkopers maakten dagelijks honderden euro's winst. Andere 'tussenhandelaren' waren te kwader trouw en dupeerden hun 'klanten' door de kaartjes na betaling niet te leveren. Door de groepsretours op 15 januari te vervangen door tickets die fysiek samen reizen verplichten, maakt NS met die oplichting korte metten.

Het is onduidelijk hoeveel financiële schade NS door de grootscheepse ticketzwendel heeft geleden. In het Algemeen Dagblad schat een treinexpert het verlies op 2,4 miljoen euro per jaar, maar dat getal kan woordvoerder Kroeze niet bevestigen. 'Wij hebben geen actuele cijfers. Maar de schade was fors.' NS verkocht de groepsretours al sinds 2013. Pas in maart 2017 kwam via Trouw aan het licht dat tussenhandelaren forse winst maakten op de tickets.

Nieuw groepsticket

NS vervangt de groepsretours door het nieuwe NS Groepsticket. Groepen reizigers moeten voortaan samen reizen in dezelfde trein. Het maximale aantal reizigers is bij de nieuwe tickets beperkt tot zeven per groep. Bij de huidige groepsretours kunnen groepen nog uit maximaal tien reizigers bestaan. Ook wordt het nieuwe ticket geen retourtje, maar een enkele reis. Het nieuwe groepsticket is geldig op werkdagen tijdens de daluren en in het gehele weekend.

Reizigers die elkaar niet kennen, kunnen ook met de nieuwe kaartjes online afspreken om samen te reizen. Zij moeten dan alleen wel allemaal dezelfde trein pakken. 'Dat mensen met elkaar afspreken, is voor ons niet zo'n probleem', zegt Kroeze. 'Wij willen vooral het misbruik en de oplichting door tussenhandelaren een halt toeroepen.' Toch verwacht hij dat ook het aantal onderlinge afspraken door individuele reizigers daalt. 'Iedereen moet komen opdagen. Het risico is groot dat degene die voor de tickets betaalt met vier of vijf kaartjes blijft zitten.'

Beeld anp

'Het is heel jammer, maar hiervoor zijn groepskaartjes gewoon niet bedoeld'

Eerder probeerde de NS de bloeiende handel van de retourtickets al aan banden te leggen, door de voorwaarden te wijzigen. 'Op deze manier wordt er geld aan verdiend, en dat is in strijd met onze verkoopvoorwaarden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.