'NS overwoog afstand te doen van Fyra-exploitatie'

De NS heeft in 2008 overwogen om de peperdure concessie voor de hogesnelheidslijn terug te geven aan de staat. Het spoorbedrijf heeft sinds 2008 eveneens meerdere malen overwogen om de Fyra-treinen terug naar Italië te sturen. Beide ideeën zijn 'omwille van de reiziger' afgeschoten.

Sander Heijne
Bert Meerstadt, oud NS-directeur, verschijnt voor de parlementaire enquetecommissie Fyra. Beeld anp
Bert Meerstadt, oud NS-directeur, verschijnt voor de parlementaire enquetecommissie Fyra.Beeld anp

Dit blijkt uit het verhoor van voormalig NS-topman Bert Meerstadt. Het was Meerstadt zelf die in 2008 - hij was destijds directielid - de concessie voorstelde terug te geven aan de staat. Hij noemde dat een 'zuiver' uitvloeisel van de onmacht van het bedrijf om de exploitatie van de flitslijn te starten.

Het spoorbedrijf had de staat in dat geval echter met een acuut probleem opgezadeld. Het ministerie had een nieuwe exploitant moeten zoeken, die vervolgens weer treinen had moeten bestellen. Als de NS de concessie had teruggegeven, had het nog jaren geduurd voordat de eerste trein had kunnen rijden over de flitslijn. Bovendien had de NS daarmee openlijk een brevet van onvermogen afgegeven. Toenmalig NS-topman Veenman schoot het voorstel af.

Terugsturen

Het spoorbedrijf heeft eveneens sinds 2008 meerdere malen overwogen de Fyra-treinen terug te sturen naar Italië. Het bedrijf heeft er steeds om praktische redenen van afgezien. De NS vreesde voor juridisch gehakketak met AnsaldoBreda en het zou bovendien jaren duren om nieuwe treinen te bestellen en geleverd te krijgen. Pas begin 2013, toen de treinen geleverd waren, heeft de NS de treinen alsnog teruggestuurd. Meerstadt: 'Toen was bewezen dat AnsaldoBreda grote fouten had gemaakt bij de productie van de trein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden