NS op de virtuele snelweg: ook hier vertragingen

AMSTERDAM Op het perron van station Amsterdam Bijlmer Arena staan zo’n honderd nieuwsgierige passagiers te wachten. Sommigen dragen een zwarte laptoptas....

Van onze verslaggeefster Carien ten Have

De passagiers testen de eerste trein van de Nederlandse Spoorwegen (NS) met gratis draadloos internet. Via een antenne op het dak van de trein kunnen ze met hun laptop of mobiele telefoon mailen, chatten, en het nieuws lezen. ‘Een megavoordeel’, volgens demissionair minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat (CDA), die 15 miljoen euro subsidie in het project stak.

Voorlopig is het echter nog een kwestie van geluk hebben, tijdens een treinreis; pas in 2013 hebben alle intercitytreinen van de NS een internetverbinding. Volgens NS president-directeur Bert Meerstadt worden het ‘treinen die de hele wereld binnenboord halen’.

Daar denken sommige reizigers anders over. Ze vinden het lastig verbinding te maken met het draadloos netwerk. ‘Ik snap er niets van’, zegt Martien Briët. Zij zit bijna elke dag in de trein van Amsterdam naar Haarlem. Voor haar werk als adviseur van een zorginstelling kan ze draadloos internet in de trein goed gebruiken.

Als het werkt tenminste. Want ook informaticus Daniel Karrenberg (51) krijgt met zijn professioneel ogende laptop maar moeilijk verbinding. ‘Het gaat ontzettend traag. Ik heb een internetpagina geopend, maar die is al vijf minuten aan het laden.’ Medewerkers van provider T-Mobile, die de verbinding verzorgt, lopen af en aan om uitleg te geven.

‘We zitten nu wel in een extreme situatie’, probeert Bart Weijermars, directeur van T-Mobile Nederland. ‘De hele trein zit vol mensen die allemaal willen internetten.’

Er zijn maatregelen getroffen om te zorgen dat de boel niet vastloopt. ‘Als er iemand met een dikke datastroom voor de hele trein capaciteit opmaakt, dan is het wijs om dat af te knijpen’, aldus Meerstadt. Zo kunnen er geen filmpjes worden gedownload. Ook YouTube is niet toegankelijk.

Maar zo ver komt het voor sommige passagiers niet eens. Tobias van Harlingen (45) vraagt na tien minuten proberen hulp aan een werknemer van T-Mobile. Deze buigt zich over een stoel en staart naar de laptop.

Na enige tijd wendt hij zich tot Van Harlingen. ‘Meneer, u heeft geen WiFi op uw laptop, dus u kunt helemaal niet draadloos internetten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden