NS ontvangt van rijk miljoenen dankzij contracten

De Spoorwegen ontvangen de komende jaren meer geld van het rijk, dankzij contracten. De traditionele vergoedingen, ooit honderden miljoenen per jaar, zijn weliswaar vervallen, maar uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat de NS het afgelopen jaar 72 miljoen gulden uit contracten heeft ontvangen van het rijk....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het meeste geld komt binnen via contracten die NS heeft gesloten met het rijk voor het exploiteren van onrendabele spoorlijnen. Ook de extra stoptreinen die dit jaar gaan rijden in de Randstad leveren extra geld op. Het gaat niet langer om subsidie, maar om een vergoeding voor het leveren van bepaalde diensten.

Vorig jaar kreeg de NS voor het laatst subsidie, 66 miljoen gulden. Maar in dat jaar kwam ook de eerste vergoeding van zes miljoen gulden binnen uit een contract voor het laten rijden van extra stoptreinen in de Randstad.

Een ander contract gaat lopen vanaf juni dit jaar. Dan krijgt de NS 155 miljoen gulden per jaar voor het exploiteren van onrendabele spoorlijnen. Omdat het contract pas later in het kalenderjaar ingaat, betekent dat een bijdrage van ongeveer 90 miljoen gulden.

Samen met de tien miljoen uit de extra stoptreinen in de Randstad kan dat oplopen tot ongeveer honderd miljoen gulden, bijna anderhalf keer zoveel als in 1997. Dat geldt alleen als het contract wordt verlengd. Overigens is dat onzeker, omdat opzeggen elk jaar mogelijk is en in de toekomst de provincies in plaats van het rijk de contracten afsluiten. De provincies kunnen ook in zee gaan met andere spoorbedrijven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden